Държавата дава 51 млн. лв. на туроператори, за да върнат парите за провалените почивки

Няма яснота колко пари има да връща бранша, сумите варират от 130 млн. до 250 млн. лв.

Марияна Николова разглежда древния град Мисионис

След близо година чакане държавата най-после отвори мярката за подпомагане на туроператори и туристически агенти с бюджет от 51 млн. лв. Тези средства се отпускат, за да може браншът да възстанови парите на клиентите си за провалени почивки и екскурзии заради пандемията от коронавирус. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на бранша в Търговище, откъдето стартира кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм.

Към момента няма яснота колко средства трябва да възстановят посредниците на туристически услуги на потребителите. По данни на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) над 200 000 българи са платили 250 млн. лв. за екскурзии и почивки в периода от 13 март 2020 г., когато беше въведен първият локдаун, до 31 май 2020 г. Оттогава обаче някои туроператорите вече възстановиха суми на свои клиенти за предплатени почивки и екскурзии.

На база на проведена анкета сред членове на обединение "Бъдеще на туризма" (ОБТ), проведено в края на миналата година,  вземанията на клиенти възлизат на 130 млн. лв. , съобщи за MediapoolПавлина Русева, член на Управителния съвет на ОБТ.

В Министерството на туризма нямат данни колко българи чакат да си получат средствата от туроператори и турагенти. По тази причина е въведено изискване за попълване на декларация при кандидатстването за държавната помощ, с която туроператорите трябва да посочат колко средства имат да възстановяват на клиенти.

Съгласно закона туроператорите и турагентите са задължени в срок от една година да върнат парите на клиентите си заради анулирани пътувания в случай, че те не желаят да се възползват от друга туристическа услуга за същата сума.

Помощта, която ще отпусне държавата на един туроператор, е в размер на 4 на сто от оборота му без ДДС за 2019 г. Плановете са изплащането на средствата да започне до средата на март.

Поради много въпроси от страна на бранша с прилагането на схемата Министерството на туризма отвори специална телефонна линия. Надяваме се по този начин да оптимизираме процедурата по кандидатстване, каза Марияна Николова.

Реклама на културно-историческия туризъм

Министерството на туризма започва кампания за популяризиране на културно-историческия туризъм в България, съобщи още Николова в Търговище.

Избрахме тя да стартира приоритетно с 6-те обекта, за които само преди дни Министерският съвет отпусна средства за продължаване на прочуванията им. Един от тях е античният и средновековен град Мисионис, който се намира на територията на Търговище, каза министърът на туризма.

На 20 януари правителството даде 1.8 млн. лева за продължаване на проучванията в 6 археологически обекта. Сумата предоставена на община Търговище за проучвания в античния и средновековен град Мисионис е 300 000 лв. 

Инициираме тематичната кампания със специален фокус към тези археологически обекти, с което искаме да надградим и още повече да засилим вниманието към културно-историческия туризъм, каза Николова. По думите ѝ се планира да бъдат изготвени кратки видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности. Приоритетно те ще се разпространяват в социалните медии и интернет канали.

При реализацията на инициативата ще се разчита на професор Николай Овчаров. Вярвам, че с неговото съдействие ще успеем да създадем продукт от най-високо качество, който да популяризира богатствата на България и да привлече повече посетители в регионите на страната, каза министърътна туризма.

Мисионис – северният Перперикон

Аз наричам Мисионис северния Перперикон, коментира проф. Овчаров. Според него това ще е флагманът на туризма, с който ще можеда се привлекат много посетители в региона в Северна България.

По информация на археолозите едва 1% от целия древен град е разкрит. В базилика номер 3 е запазен автентичният под, който е отпреди повече от 1500 години. Съхранен е тронът, от който са водени църковните служби. Запазено в първоначалния си вид е и място за кръщаване. Разкрита е и част от укрепителна стена, която достига височина от 12 метра.

Проучванията на терена са започнали през 1962 г. от известния български археолог проф. Димитър Овчаров. За доста дълъг период от време, повече от 30 години, те са преустановени. Подновяват се отново през 2004 г. Досега археолозите са разкрили цели квартали, сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м.

Могат да се откроят 4 основни периода в развитието на Мисионис. Първият е римски, започнал през първите векове на новата ера със създаването на града след идването на римляните по нашите земи. След това е ранновизантийският - в периода V– VIвек, когато Мисионис е бил важен икономически и търговски център за региона. През IX– Xвек, по време на Първата българска държава, на територията на града има старобългарско селище, тясно свързано с културата и икономиката на столицата Велики Преслав. А по време на Второто българско царство градът е важен стопански и търговки център. Късноантичната и средновековна крепост Мисионис е включена в 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Древният град Мисионис е включен в книжката "100 национални туристически обекта" на Българския туристически съюз.

В района на Търговище има над 1100 археологически обекта.

Министерството на туризма вече реализира подобна инициатива заедно с екскурзоводите. Тя показа колко е успешен този подход за насърчаване на посещенията на различни забележителности, каза Марияна Николова. По думите ѝ видеата са гледани и споделяни от милиони потребители в социалните мрежи както от българи, така и от чужденци. 

Смятаме, че по този начин допълнително ще насърчим пътуванията с цел културно-исторически туризъм, което ще подпомогне насърчаването на посещенията през 4-те сезона и ще осигури поток от посетители в 12-те месеца на годината, каза вицепремиерът.

Туризмът в Търговище

Над 13 000  туристи са пренощували в област Търговище за периода януари - ноември 2020 г. Това е спад от 39%, каза министър Николова. От тях близо 11 000 са български граждани.

Само в община Търговище през 2020 г. гостите, отседнали в местата за настаняване, са близо 11 000 по данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Най-много са българите  над 9200, следвани от турци - около 830 и украинци - близо 100. Останалите туристи са от Румъния, Белгия и Германия.

Най-много са били гостите на възраст 30 - 44 години, а най-малко са децата до 14 г., показват данните от ЕСТИ.  За предпочитане са били местата за настаняване с една звезда.

По неокончателни данни пренощувалите туристи в места за настаняване в община Търговище през януари 2021 г. са над 600, като почти всички от тях са българи.  За сравнение през януари 2020 г. пренощувалите туристи  в община Търговище са били малко над 1200, сочат данните от ЕСТИ.

Бизнесът иска да знае кога ще отворят заведенията

По време на срещата с вицепремиера представителите на бизнеса поставиха въпроси, свързани с повече детайли за кандидатстването за държавната помощ от 51 млн. лв. Обсъдени са били и  възможностите за подпомагане на екскурзоводите, както и създаването на Гаранционен фонд.

Бизнесът подчерта още, че за тях е важно да има повече яснота и конкретика за отварянето на заведенията, за да може да планират работата си.

Тема на разговорите бяха и мерките, които правителството предприе за подкрепа на бранша и тяхното продължаване занапред. Според тях мярката 60/40 трябва да продължи и през лятото и се надяват министърът да окаже подкрепа на искането им.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?