Държавата дава 5.5 млн. лв. за общинска инфраструктура и софтуер

Държавата отпуска допълнително 5.5 млн. лв. на общините за довършване на инфраструктурни обекти и внедряване на софтуер за събиране на местни данъци и такси. Това реши правителството на заседанието си в сряда.

За купуване и внедряване на софтуер за събирането на местни данъци и такси са предвидени 1.5 млн. лв. С програмния продукт ще се автоматизират дейностите по събиране на вземанията. Така ще се улесни работата с гражданите и ще се подобри обслужването им.

За столичани и градовете, където има райониране, това означава, че плащането на данъците за различните им имоти може да става на едно гише. Сега, ако имотите им са в различни райони, те се разхождат до съответната служба на района за да си платят данъците за имота.

Според стари обещания на кмета Йорданка Фандъкова това трябваше да е факт от април тази година, но по-късно бе отложено за октомври.

Друго улеснение е, че софтуерът дава възможност да се плащат данъци и такси и чрез ПОС- терминали.

Общини с население до 50 000 души ще се подпомагат с до 15 хил. лв., общини с над 50 000 жители – до 40 хил. лв., а общини с районно делене – до 75 хил. лв., предвижда правителственото решение. Във всички случаи важи правилото, че дадените средства няма да надвишават фактически извършените разходи.

Останалите до 4 млн. лв. са за довършване на инфраструктурни обекти в общините Велико Търново, Смолян, Силистра, Долна баня и Русе, се казва в съобщението на правителството без да са посочени обектите.

Споделяне

Още от България