Държавата дава 60 хил. евро на Българската Екзархия в Истанбул

Държавата ще даде 60 хил. евро на Българската Екзархия в Истанбул. Средствата са необходими за възстановяването на собствеността върху 9 имота и осигуряването на охрана, съобщи правителствената информационна служба.

 

За целта премиерът Бойко Борисов е разпоредил фондацията на “Православната църква на Българската Екзархия” в Истанбул да бъде подпомогната финансово с около 40 000 евро за административни и адвокатски услуги при възстановяването на собствеността на 9 екзархийски имота. Те бяха върнати на българското църковно настоятелство с решение на турското правителство.

 

Други 20 000 евро ще бъдат предоставени за осигуряване на денонощна охрана от трима души на църквата “Свети Стефан”, метоха и сградата на Българската Екзархия. Средствата ще бъдат осигурени от държавния бюджет чрез дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет.

 

Решението за предоставяне на финансовите средства идва след среща на министър-председателя с членове настоятелството на фондацията на “Православната църква на Българската Екзархия”. Делегацията е на четиридневно посещение в България по покана на министъра на външните работи Николай Младенов.

Споделяне

Още от

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?