Държавата дава на концесия гара "Пионер"

Терените са отредени за спортни съоръжения

Сагешната гара "Пионер" става спортен  парк

И третият опит за продажба на държавните терени на гара "Пионер" се оказа неуспешен. Причината е, че Министерството на транспорта е анулирало търговете заради заявен инвеститорски интерес към двата имота с площ от 36 декара да бъдат дадени на концесия. Това съобщи Милчо Ламбрев, изпълнителен директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) пред Mediapool.

Решението за продажбата на двата терена беше на предишния транспортен министър Данаил Папазов и беше взето от правителството на Пламен Орешарски през юли, когато вече беше подало оставка. Решението влезе за разглеждане в дневния ред като "спешен случай", който не търпи отлагане по думите на Папазов.

Крайният срок за подаване на офертите за двата терена беше през ноември. Имотът от 16 дка беше обявен с начална тръжна цена от 5.2 млн. лв. без ДДС и за него не е имало заявен интерес. Другият имот от 20 дка е беше обявен с начална цена от 8.3 млн. лв. без ДДС и за него са били подадени няколко оферти, но не бих казал, че са много, каза инж. Ламбрев.

Двата терена се разделят от новото трамвайно трасе, което трябва да свърже Семинарията със Студентски град. Изграждането му обаче се обжалва в съда и засега бъдещето му е под въпрос.

Съгласно общия устройствен план на София бившата гара "Пионер" трябва да се превърне в парк със спортни съоръжения. Предвиденото застрояване е само 20 на сто от терена. Така най-после ще бъде премахната една язва в сърцето на Борисовата градина - борсата за строителни материали, коментира главният архитект на София Петър Диков в неделя.

По думите му на мястото на гара "Пионер" трябва да бъде изграден модерен спортен комплекс, като част от съоръженията на София като спортна столица на Европа през 2018 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?