Държавата дава обезщетение до 250 хил. за закрито училище

Държавата дава обезщетение до 250 хил. за закрито училище

Компенсация от 80 хил. до 250 хил. лева ще получат общините, които решат да закрият неперспективните си училища с по най-много две паралелки. Това предвижда една от програмите на Министерството на образованието и науката (МОН). Ведомството отпуска общо171 млн. лева по 10 програми за допълнително финансиране на училищата. 

36 млн. лева са предвидени по програмата за подпомагане на общините, които решат да затворят училищата, съществуващи на ръба на закриването - с минимален брой ученици и остаряла база. Става въпрос предимно за училищата в села с малобройно население.

Държавата ще обезщети с 80 хил. лева кметовете, които решат да затворят училище с 21 ученика, а за закрито училище с до 44 деца ще получат до 250 хил. лева. 

Половината от парите ще се дават авансово, а останалите след представен отчет. Целта е с предоставените средства да се осигури транспорт на децата, които ще бъдат пренасочени към средищното училище, за ремонт на класните стаи и обезщетения на преподавателите. Местната власт може да направи искане за закриване до 1 май. 

Не става въпрос да насилваме общините да закриват училища, подчерта ж  понеделник министър Даниел Вълчев. Идеята е да се направи най-доброто за децата и те да имат достъп до качествено образование, обясни той. 

Когато общината прецени, че едно училище не работи достатъчно ефективно, може да реши да го закрие или да слее две по-малки, допълни Вълчев. По думите му често пъти това става и по настояване на родителите, които държат децата им да получават добро образование, дори и в по-отдалечено средищно училище.  

За подобряване на базата в училищата държавата отпуска 22,5 млн. лева. С тях ще се бъдат ремонтирани спортните площадки и салони, ще се купят бели дъски, а в големите градове 1,5 млн. лева ще отидат за камери, които да следят за безопасността на децата. 

Предвиждат се и 32 млн. лева за продължаващата компютаризация на училищата и свързването към Интернет. За безплатни закуски и транспорт на учениците държавата отделя 30,4 млн. лева. За извънкласни дейности МОН дава 10 млн. лева, а за квалификация на директорите и учителите – 7 млн. лева. 

Вълчев още веднъж припомни мнението си, че въвеждането на 13 клас в професионалните гимназии е “недомислица”. Според него най-вероятно до две години той  ще отпадне. В момента тринадесетокласниците у нас са малко над 13 хил. души. 

Проверките на МОН обаче показват, че много от тях изобщо не влизат в час. Вълчев даде за пример гимназия в Монтана, където по време на проверката един цял клас изобщо не е бил на училище. 

Трудно е да задържиш 20-годишни момичета и момчета в училище, коментира Вълчев. Според него допълнителният клас е бил въведен заради недостига на деца в училищата. 

Допълнителна професионална квалификация учениците могат да получат в колежите или самите професионални гимназии да организират курсове, обясни образователния министър. 

Споделяне

Още от България