Държавата дава столичното парно на общината, но с дълговете

Държавата дава столичното парно на общината, но с дълговете

Решение за даване на съгласие за безвъзмездно прехвърляне в полза на Столична община на притежаваните от държавата акции от капитала на “Топлофикация София” ЕАД взе Министерски съвет, съобщиха от правителствената пресслужба в сряда.

Предлага се акциите на столичното парно да бъдат прехвърлени с всички активи и пасиви на дружеството, след приемане на съответното решение от Столичния общински съвет. Алтернативни варианти по прехвърлянето са рискови за страната с оглед регламентите на ЕК за държавните помощи, като и методиката на Евростат за отчитане на бюджетния дефицит, посочват от Министерския съвет.

Причините за решението са свързани с това, че дружеството е създадено като общинско предприятие и основната му дейност е топлоснабдяването на населението на столицата. Инфраструктурата на “Топлофикация София” ЕАД е част от инженерната инфраструктура на столицата. Чрез проекта на прехвърляне ще се създадат условия за по-гъвкава и ефективна енергийна политика за снабдяване на населението с енергия от различни източници и доставчици и ще се улесни изпълнението на решения за прилагане на различни форми за оползотворяване и обезвреждане на битовите отпадъци на столицата. Освен това, Столична община може да получи по-лесен достъп до европейските фондове за прилагане на мерки за енергийна ефективност при крайния потребител, обясняват от правителството.

Софийската управа обаче иска да получи дружеството без дълговете му, тъй като общината няма средства за погасяването им, а и мотивът им е, че борчовете са натрупани в резултат на лошата управленска политика на държавата.

Най-проблемни са 240 млн. лв., които бяха отпуснати от държавния бюджет за уреждането на газовия дълг на парното към държавната “Булгаргаз“. Именно те могат да бъдат приети за нерегламентирана държавна помощ и сегашният принципал на дружеството Министерството на икономиката, енергетиката и туризма настоява прехвърлянето към общината да стане с активите и пасивите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес