Държавата дава затвори и арести на частници

Министерството на правосъдието има намерение да предложи до края на годината промени в Закона за изпълнение на наказанията (ЗИН), които да направят възможни осъществяването на първите проекти за частни затвори в страната, съобщи пред Mediapool зам.-министърът на правосъдието с ресор “Изпълнение на наказанията” Димитър Бонгалов.

По думите му в проектa за промени на ЗИН ще бъдат включени две основни точки – даване на право на частници да строят затвори и арести и отваряне на възможност за частен мениджмънт в местата за лишаване от свобода.

Идеята на министерството е да се създаде конкуренция между държавни и частните затвори, с което трябва да се подобрят и условията в местата за задържане. Основната причина обаче е липсата на достатъчен финансов ресурс за изпълнение на европейските критерии в затворите и следствените арести.

За 2007 година се предвижда бюджет за капиталови разходи на Министерството на правосъдието в размер 6 милиона лева. Тези пари, според Бонгалов, ще са крайно недостатъчни за подобряване на материалната база към Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. За да бъдат изпълнени европейските изисквания на всеки затворник или арестант, са необходими около 6 кв. м жизнено пространство.

“В момента има следствени арести като този в Пловдив, където на арестант се пада около един квадратен метър място”, отбеляза зам.-министърът.

В специален доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа се отбелязва, че условията в над 33 следствени ареста в България са “нечовешки”.

“Всеки чужденец или българин, прекарал част от времето си в някой от тези арести, после просто може да подаде жалба до Европейския съд за правата на човека и страната ни вече е осъдена”, каза още Бонгалов.

Той съобщи, че за бъдат изпълнени необходимите изисквания, общата площ на затворите и арестите трябва да бъде увеличена три пъти – от 25 000 на 75 000 кв. м. Минималният срок, в който може да стане това, е около 10 години.

Поради тази причина от Министерството на правосъдието смятат да въведат частния капитал в този сектор.

“Схемата на публично-частното партньорство е следната: държава сключва договор с частния мениджър на място за лишаване от свобода. Договаря се сума от примерно 1000 лева на година за издръжката на лице, лишено от свобода, а частният мениджър с тези пари е задължен да изпълни условията по договора, сключен с министерството. В този случай държавата има само контролни функции по изпълнението на договора с частния мениджър”, каза Бонгалов.

Очаква се до три месеца да бъдат преместени всички следствени арести, които са посочени в доклада на Организацията за предотвратяване на наказанията като предоставящи “нечовешки условия” за арестантите

 

До края на годината трябва да започне настаняването на затворници в новия затвор в Раднево. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?