Държавата е изгубила към 4 милиарда лева от контрабандата

Държавата е изгубила към 4 милиарда лева от контрабандата

Тази година правителството е изгубило между 3 милиарда и половина и 4 милиарда лева от контрабандата на цигари, заяви в понеделник бившият шеф на митниците Емил Димитров - Ревизоро.

"Според министър Дянков трябваше да бъдат събрани 7 милиарда 318 милиона, реално са събрани 3 милиарда и 600 милиона. Ако е вярно, че има събираемост защо няма за пенсии, защо няма за здравеопазване? Има ли един хванат крупен контрабандист или митничар, или политик от предишно управление? Голяма контрабанда без протекция от държавата не става", заяви Димитров пред бТВ.

Той коментира, че споделя тезите на бившия вътрешен министър Румен Петков за контрабандата, но допълни, че Петков не ги е отстоявал докато е бил министър.

"Проблемът е, че Румен Петков, когато беше вътрешен министър, ги оспорваше тези цифри, а сега, когато е опозиция, изведнъж проумя, че без държавата няма контрабанда", посочи Димитров.

По думите му парите от контрабанда ще отидат за финансиране на политически кампании и на мафията. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов, когато са били в опозиция, също са твърдели, че ще унищожат контрабандата.

"Имаме втора година управление на ГЕРБ и няма нито един наказан политик, митничар, полицай. Имаше подмяна на едни хора с други по митниците, но нямаше наказани. Бяха освободени, като преди това те сами си назначиха заместниците", смята бившият шеф на митниците.

Положението не е чак толкова драматично, смята обаче Радостин Генов, председател на Асоциацията на безмитните оператори. "По моя преценка контрабандата е около 30% и бих казал, че ГЕРБ я свали с около 4-5%", заяви още Генов. Според него това не е заслуга само на Агенция " Митници ", но и на правителството. Има обаче още какво да се направи, смята той.

Според Димитров обаче контрабандата при цигари може да е и повече от 40%.

Генов е на мнение, че само със силови мерки няма да се излезе от настоящата ситуация. "Необходим е социален пакет. Държавата трябва първо да създаде поминък на хората в пограничните райони, защото там вече контрабандата е национален спорт. И вторият начин е икономическо противодействие – най-силното оръжие е рестартирането на безмитните обекти. Това е практика в цял свят", смята още Радостин Генов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?