Вицепремиерът Даниела Бобева обяви

Държавата е лош стопанин, ще има публичен контрол над фирмите й

Законопроект ще урежда назначенията и ще въвежда прозрачност

Даниела Бобева, сн. БГНЕС

Държавата е лош стопанин и в момента в дружествата нейна собственост имат дългове за над 9 млрд. лв., цари несигурност, ограничени са ресурсите за инвестиции, често се сменя мениджмънтът по политически причини, неясни са обществените цели, които преследват, а дивидетнтата им политика е колеблива. Тези проблеми очерта във вторник вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева по време на форум, посветен на регулаторната рамка и политика на управление на държавните предприятия

 

Тя допълни, че в момента липсва и истински обществен контрол върху действията на предприятията с мажоритарно държавно участие и няма достатъчна прозрачност върху управлението. Затова правителството ще разработва специален законопроект за управление на държавните предприятия, с който ще се предвиди публичен контрол върху тях, включително с участие на представители на обществото в техните органи за управление.

 

Според Бобева държавните фирми трябва да се управляват по прозрачен начин, а представителите на държавата в управленските бордове да получават възнаграждения, защото иначе нямали мотив да се грижат за интересите на компанията и държавата.

 

"Един от сериозните проблеми е липсата на сигурност в тези предприятия. Знаете, смените в правителствата, в ръководствата на тези предприятия създава една атмосфера, в която се работи по-трудно", коментира преди форума пред БНР вицепремиерът.

 

Без политическо влияние и социални функции

 

"Много трудно се управляват държавни предприятия, те са подложени на по-голяма степен на несигурност, включително политическо влияние. Те са също подложени на една дивидентна политика на държавата, която понякога не позволява предприятията да инвестират и да се развиват по-добре", посочи Бобева. "Но основният концептуален въпрос е, че те освен чисто търговски дружества, изпълняват и социални функции, което ги прави по-трудно управляеми и по-трудно реализиращи големи приходи и печалби", коментира още тя.

 

"Ние от 2010 година прибираме, извинявам се за грубия израз, 80 процента от дивидента на тези предприятия. Как те ще бъдат заинтересовани да произвеждат повече, да печелят повече и да отчисляват по-голям дивидент за държавата? Тоест цялата система на управление трябва да се регулира, и то трайно, не с решения на Министерския съвет и постановления, които всяка седмица могат да се променят, а със закон", смята Бобева.

 

Обявени вече промени обаче предвиждат правителството ще намали отчисляваният дивидент с 10 процента и с толкова ще падат те всяка година до достигането на размера от 50 процента, който беше преди идването на власт на правителството на ГЕРБ през 2009 г.

 

Според прогнозите на Министерството на финансите това намаление на отчисленията от дивидент ще спести на държавните фирми 13.24 млн. лв., които те ще може да реинвестират в дейността си.

 

Фрапантно впечатление обаче прави разликата между обявения от ведомството деклариран дивидент за 2013 г. в размер на над 480 млн. лв., от които 264 млн. лв. са дошли от "Българския енергиен холдинг", и прогнозираните за 2014 г. приходи в хазната от дивидента върху печалбата, които ще са едва 92.68 млн. лв. Това е петкратен спад при намаление на отчисленията едва с 10 процента..

 

Държавната енергетика застрашена финансово

 

Най-голямо е държавното участие в дружествата в секторите енергетика и транспорт, посочи пред форума вицепремиерът. В енергийния сектор се увеличават дружествата с ниска ликвидност и висока задлъжнялост, в това число в дружествата от "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), коментира зам.-министърът на финансите Людмила Елкова. Тя отбеляза, че това сериозно застрашава обслужването на заеми и като цяло финансовата стабилност на държавните енергийни дружества.

 

Според данни на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, обявени през лятото, дружествата на БЕХ дължат над 5 млрд. лв., най-вече помежду си. Бобева сега обяви, че държавните дружества дължат 9.835 млрд. лв., от които 5-6 млрд. лв. са краткосрочните борчове.от

 

Повишаването на задлъжнялостта на държавните фирми от своя страна оскъпява новия финансов ресурс, защото става по-трудно да се намерят заеми, коментира още Бобева. Тя посочи, че от 249 държавни компании едва 92 са на печалба.

 

Транспортът е вторият по големина сектор с държавно присъствие, в който е необходимо преструктуриране на дружествата, оптимизиране на разходите и повишаване на приходите, посочи от своя страна Елкова.

 

Преструктуриране на пощи, железница и ВиК

 

"Български пощи" и БДЖ са в тежко състояние, не е добро положението и във ВиК.сектора, допълни тя. В същото време една от първите работи на правителството на Пламен Орешарски след идването на власт бе да спре процедурата за приватизяция на товарните превози на БДЖ, която бе пред подаване но оферти от един стратегически и няколко финансови инвеститора.

 

Основен проблем за ВиК дружествата е събираемостта на вземанията, средният ѝ коефициент е 0.85 процента, а за някои дружества и 0.80 на сто – тоест около 20 процента от клиентите на тези дружества не си плащат, отчете заместник-финансовият министър.

 

С преобладаващо държавно участие са и повечето болници, общо 403 млн. лв. са техните задължения към края на септември, от тях 261 млн. лв. са краткосрочни задължения, съобщи Людмила Елкова.

 

Данните за 2012 и за деветмесечието на 2013 г. показват, че е необходимо държавата да предприеме действия за повишаване на финансовата дисциплина в държавните дружества, е изводът от доклада на МФ. Някои дружества или миноритарни държавни дялове в дружества трябва да бъдат продадени, отчете още Елкова, без обаче да коментира кои.

Споделяне

Още от България