Държавата е по-щедра към общините в предизборната година

В проекта за бюджет 2013 г. държавата е по-щедра към общините и планира да им даде  по-голяма субсидия за пътища и тяхната поддръжка и повече пари за капиталови разходи.

Предвижда се догодина на местните власти да се предоставят с 5 млн. лв. повече - 19 млн. лв., за зимното поддържане и снегопочистванена пътищата им. Заложените в повече средства идват след миналата тежка зима,про която доста общини, включително Столичната,  свършиха предсрочно средствата за снегопочистване

За ремонт и строежи на нови пътища общините ще получат през 2013 г. общо 50 млн. лв., което е със 7.5 млн. лв. повече спрямо тази година. Значителен ръст има и в предвидените капиталови разходи. От тазгодишните 70.2 млн. лв. те трябва да бъдат увеличени на близо 102 млн. лв., пише дневник.бг в неделя.

За сметка на това общините ще получат по-малко средства в общата субсидия за делегираните от държавата дейности и общата изравнителна субсидия.

Финансовото министерство е по-щедро към местната власт в предстоящата изборна година. В проектобюджета се предвижда държавата да даде на общините общо почти 2.3 млрд. лева, докато за тази година отделените средства са малко над 2.1 млрд. лева.

Голяма част от общините ще получат повече пари, като разпределението е равномерно и не се наблюдава местна администрация, която да получава привилегировано увеличена субсидия.

Споделяне

Още от България