Държавата е склонна да поеме пак интензивните грижи, онколечението и инвитрото

Пациенти са против връщане на лекарствените търгове в здравното министерство

Таня Андреева със заместниците си Чавдар Славов (вдясно) и Бойко Пенков (вляво), сн. БГНЕС

Държавата е склонна да поеме отново от следващата година финансирането на някои медицински дейности като интензивните грижи, ин витро процедурите, ваксините и онколечението, които бяха прехвърлени като отговорност на здравната каса. Това стана ясно в сряда след среща на здравния министър Таня Андреева с представители на съсловни и пациентски организации. Андреева обяви, че решението за това кои дейности ще се върнат обратно в министерството ще бъде взето след обсъждане със съсловните организации и очаква това да стане до септември, за да бъде отразено в бюджета за следващата година.

Андреева са обяви твърдо за връщането на ин витро процедурите в министерството, тъй като пациентски организации изразиха становището, че се е работило по-добре, когато финансирането е било към ин витро фонда в министерството, отколкото сега в здравната каса. Министърът е на мнение, че мястото на интензивните грижи и ваксинациите също е в министерството, тъй като са отговорност на държавата, но уточни, че няма да взима еднолични решения, а в диалог.

На обсъждане ще подлежи и връщането на финансирането на онкомедикаментите в здравното министерство. Андреева обаче не подкрепя обсъжданата в здравната каса идея специален фонд да поеме най-скъпите терапии.

“Няма нужда непрекъснато да се правят фондове, всяка нова структура, която се прави, има някакви затруднения. Лекарствата или ще останат в касата или министерството ще си ги вземе и ще прави търгове“, каза Андреева. Тя заяви, че ако се върнат търговете, ще бъде взето предвид, че по време на провеждането им редовно имаше липса на лекарства и много болни осъдиха държавата за забавено лечение.

Срещу идеята за връщането на търговете вече има сериозен отпор от страна на пациентски организации. В сряда няколко организации излязоха с позиция, в която се посочва, че след прехвърлянето на онкомедикаментите към НЗОК достъпът на пациентите до тях е бил разширен, тъй като касата плаща за лечението на всеки осигурен, докато министерството купува определени количества, които се оказват недостатъчни. Освен това пациентите са получили достъп до по-съвременни терапии, което е и една от причините касата да е в преразход за онколекарства.

Те се опасяват, че при връщането на търговете отново ще има листи с чакащи за онколечение пациенти, ще бъдат лекувани с по-стари и по-евтини медикаменти, за да се вмести ведомството в бюджета за търгове и след изчерпване на купените количества отново ще има забавяне в терапиите.

Атаките срещу управителя на НЗОК заваляха от всички посоки

На срещата със здравния министър пациентски и съсловни организации се оплакаха от сътрудничеството си с управителя на здравната каса Пламен Цеков и го обвиниха в манипулиране на протоколи от заседания на надзорния съвет на институцията и публикуване на заблуждаващи данни за изплатените средства на болниците.

Димитър Димитров, който е директор на болница “Света Анна“ и председател на работодателската организация в здравеопазването заяви, че за периода януари-март по данни на НЗОК на болницата са платени 6.7 млн. лева, докато болницата реално е получила 7.4 млн. лева. Той даде и още примери за разминаване в отчетените и реално платените от касата суми и заяви, че с това трябвало да се занимае съдебната власт.

Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите, който е и член на надзорния съвет на касата, пък заяви, че решения на съвета и протоколи от неговите заседания са били подменяни. “Приемаме и решаваме едно, а в публикуваните документи пише други неща, има подменяни думи и ми се обаждат и започват да ми търсят сметка какво съм подписвал“, заяви той.

От Българския лекарски съюз за пореден път обявиха, че няма да седнат да преговарят за нов рамков договор с Цеков и посочиха, че не искат оставката му с политически мотиви и като пример посочиха, че са работили добре с предишния управител, излъчен също от ГЕРБ – Нели Нешева.

Андреева от своя страна коментира, че ако Цеков не иска да изясни какво се случва в здравната каса, това ще бъде направено от някой друг.

Преди ден от БСП заявиха, че искат оставката на Цеков да бъде гласувана от парламента още през тази седмица.

По-късно от НЗОК отхвърлиха обвиненията и призоваха всички контролни органи да се самосезират и да направят цялостна проверка на работата на институцията от 2005 година досега, в т.ч. плащания, провеждани обществени поръчки и др. От касата съобщиха още, че не са получили от Министерството на здравеопазването пари за здравно неосигурени пациенти за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания, дейности по амбулаторно проследяване на болни с кожно-венерически заболявания, интензивно лечение и за неосигурените бременни.

Споделяне

Още по темата

Още от България