Държавата е твърдо решена да не плаща за интензивни грижи, ин витро и ваксини

Даниела Дариткова, Пламен Цеков и Десислава Атанасова

Управляващите са твърдо решени да освободят държавата от плащането на редица медицински дейности като интензивните грижи, ин витро процедурите, ваксините и някои високоспециализирани изследвания и да ги прехвърлят в здравната каса в тежест на здравноосигурените. Това стана ясно във вторник от обясненията на здравния министър Десислава Атанасова, председателя на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова и управителя на НЗОК Пламен Цеков.

През последните години на касата бяха прехвърлени редица нови отговорности, докато бюджетът на здравното министерство се разтоварва все повече и повече. В същото време броят на хората, които плащат здравни вноски все повече намалява и така върху все по-малкия брой осигурени държавата стоварва все повече и повече тежест. В същото време парите от здравни вноски са крайно недостатъчни, за да осигурят достъп на всички осигурени до услугите в покривания от НЗОК пакет и лимитите в болничната и извънболничната помощ предизвикват все по-голямо напрежение и недоволство сред хората.

Атанасова, Дариткова и Цеков обаче промотираха прехвърлянето на дейности в НЗОК като нещо положително. По-късно  парламентарната здравна комисия  прие предложени от ГЕРБ промени в Закона за здравното осигуряване, с които се узаконява прехвърлянето на дейности от здравното министерство към НЗОК. Това се наложи, тъй като Българският лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор за 2013 година, а по действащия сега закон това означава догодина да се работи по тазгодишните правила, т.е. НЗОК да не плаща за новите дейности.

“Ако няма промяна на Закона за здравното осигуряване от 1 януари 2013 година нито един онкологично болен пациент няма да има достъп до петскенер, а здравноосигурени жени с репродуктивни проблеми няма да могат да се включат към програмата “ин витро”, заяви Атанасова. “Дълг е на държавата и на Националната здравноосигурителна каса да защитим и пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение. Със заложените промени лечебните заведения ще получават допълнителни средства за интензивните си отделения, като например Военномедицинска академия в столицата“, каза още Атанасова.

Именно прехвърлянето на интензивните грижи към касата е един от най-спорните моменти. Пациентски организации и лекарите се опасяват, че предвидените за интензивни грижи пари ще са крайно недостатъчни. Причината е, че досега здравното министерство плащаше за интензивни грижи само на няколко болници в страната, с които имаше договор. Това често пораждаше недоволството на останалите болници, сред които и ВМА, в които също се полагат интензивни грижи, но не им се плаща за това. Сега НЗОК ще е длъжна да плаща интензивните грижи на всички болници, с които има сключен договор, а те са над 300.

Атанасова е убедена, че законодателните промени имат подкрепата и на пациентските организации, защото са в полза на самите пациенти. Тя обясни, че интензивното лечение на здравноосигурените ще се плаща от касата, а здравното министерство ще продължи да плаща за интензивната грижа за здравно неосигурените чрез трансфери към касата.

Управителят на НЗОК Пламен Цеков съобщи, че през следващата година ще се работи по сегашния рамков договор и ще се подпишат анекси към старите договори с партньорите.

Според Цеков предложения рамков договор е бил балансиран и с добри финансови параметри. “Имаше дори и известен риск за бюджета на здравната каса, заради завишените цени на първичния преглед с 1 лев и за вторичен - с 50 стотинки“, посочи той. Цеков коментира още, че не е очаквал Лекарският съюз да не подпише договора.

Междувременно представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Пенка Георгиева съобщи, че ще внесе ново предложение за това да се изразходва целият излишък от здравни вноски до края на годината. Преди ден Надзорният съвет на касата реши да похарчи10 млн. лева от общо над 50 млн. лева събрани в повече пари от здравни вноски. Десетте милиона лева ще отидат за разплащане на надлимитни дейности на болниците.

Споделяне

Още по темата

Още от България