"Държавата е в екшън, като във филм на Бертолучи за фашизма“

"Държавата е в екшън, като във филм на Бертолучи за фашизма“

"Държавата се превърна в полицейски участък и в нея цари безкраен екшън, кадрите, които МВР пуска при всяка полицейска акция приличат на шедьовъра на Бертолучи "20 век“, който показва зараждането на фашизма в Италия“. Това заяви в сряда бившият депутат от БСП Татяна Дончева, която даде старт на гражданското си "Движение 21“.

При представянето му стана ясно, че Дончева няма намерение да напуска соцпартията, от чието ръководство се дистанцира след провала на изборите миналото лято. "Няма несъвместимост между това да участваш в гражданско движение и да членуваш в партия“, смята тя. Засега обаче движението само се представя на публиката, а по-късно ще бъде учредено и регистрирано.

"За първи път имаме злоупотреба със службите за сигурност и вкарването им в икономическия живот. Искат в момента магистратите и членовете на ВСС да получават бележки за благонадеждност от службите за сигурност, за да имат достъп до класифицирана информация“, каза още Дончева, която в предишното управление бе един от авторите на закона за създаване на ДАНС. И допълни: "Аз съм кариерен магистрат от края на тоталитарния период, но не помня дори тогава това да се срещаше“.

Според нея всичките "показни арести“ целят всяване на страх в гражданите и "използване на наказателни процеси за преразпределяне на бизнес територии”, което било "осъдително“.

Дончева коментира, че в "момента отново участваме в голям национален експеримент, който след няколко месеца ще платим тежко“.

"В същото време никой не планира работещи реформи, брутен вътрешен продукт на държавата, икономиката е блокирана“, допълни тя. И заради това е нужно по-скоро включването на гражданите в управлението, но това да става реално. "Трябва да се вземат важни решения в името на гражданите, тъй като след няколко месеца ще имаме сериозни финансови проблеми“, смята бившият червен депутат.

Решението, което "Движение 21“ предлага за справяне с тези проблеми е "до няколко месеца гражданското общество, водено от инстинкта си за самосъхранение, да се организира, за да може да изработи ключови решения по въпроси, най-вече свързани с икономиката“.

Първите стъпки на организацията ще са свързани с "икономическата ситуация и гарантирането на правовата държава“.

"Ще подготвим и представим мерки за фиска, предложения за административна и конституционна реформа“, декларира Дончева, която смята, че "като нация сме много силни в програми и много слаби в планове за действие“. Според нея в най-скоро време управляващите ще бъдат изправени при ситуацията да не могат да плащат на огромния брой държавни служители, както и на пенсионерите.

"В момента обстановката е ненормална. Не пречим на оторизираните органи да предлагат своите решения, но трябва да се върнем към гражданското общество“, посочи Дончева. И допълни: "Ключовата роля в държавата е именно на хората. Отми се усещането, че този преход има смисъл. И у тях се загнезди усещането, че те са ощетени“.

"Затова и целта ни е да приобщим граждани, които имат различни позиции. Не сме обаче врагове на една или друга политическа сила, но не са и наш естествен партньор“, заяви тя, като посочи, че ще търсят съмишленици сред академичните, деловите и бизнес средите.

На представянето на "Движение 21“ в НДК, в което участват още шефът на червените общински съветници в София Жельо Бойчев, бившият треньор на националния отбор по футбол Пламен Марков и др., не бяха забелязани съпартийци на Дончева. 

Споделяне

Още по темата

Още от България