Държавата е загубила 8 млрд. лв. от криминални замени на земи

За последните четири години държавата е загубила близо 8 млрд. лв. от замените на държавни земи, раздадени под различна форма на частни лица. В резултат българското Черноморие, например, се е превърнало в частна собственост. Това обявиха представители на Националната антикорупционна коалиция във вторник. Коалицията включва близо 30 неправителствени организации и сдружения, обединени около идеята да се разкриват и предотвратяват корупционни практики в управленските структури.

Загубите са пресметнати на базата на национално проучване за оценка на нарушаването на целостта на земята чрез заменките. Така е установено, че създадените 25 частни имения по Черноморието са по-дълги от 4 км. Така над 200 000 дка земи са заграбени, заяви Христо Николов, съпредседател на коалицията и член на ръководството на екосдружението "Зелени Балкани".

Според антикорупционната коалиция други порочни схеми са свързани с източването на Държавния резерв. Според Николов държавният бюджет е ощетен със 600 млн. лв., а не с 12 млн. лв., както досега бе съобщавано.

Известният в близкото минало строител Игнат Раденков, съпредседател на антикорупционната коалиция, коментира, че "корупцията като раково образувание е обзела целия организъм – президентство, прокуратура и т.н".

"Най-голямата корупция е в държавните обществени поръчки - от всички сметища, пречиствателни станции, хвостохранилища има откраднати пари”, каза той.

Националната антикорупционна коалиция ще настоява да се направи проверка на всяка обществена поръчка, на всяка една заменка и да се върне заграбеното.

Според Раденков, който е един от инициаторите за създаването на пропрезидентска партия, изход от ситуацията е провеждането на национален референдум за свикването на Велико народно събрание, което да промени конституцията в посока смяна на парламентарната република с президентска. Държавният глава трябвало да има право да назначава правителството и шефовете на най-важните постове, включително и главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България