Държавата глоби строител на “Тракия“ заради свои пропуски

Държавата глоби строител на “Тракия“ заради свои пропуски
Заради собствени пропуски държавата глоби с 500 хил. лв. изпълнителя на отсечката Нова Загора-Стара Загора от автомагистрала “Тракия“, като на по-късен етап ще върне парите на обединението “Магистрали Трeйс“, стана ясно в понеделник.

Санкцията е наложена от Агенцията “Пътна инфраструктура“ (АПИ) заради това, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството забавило издаването на строителното разрешително за прилежащата инфраструктура на Лот 2 на магистралата. Това от своя страна пречи от четири месеца на сдружението да подаде т.нар. сертификати – отчети за свършената работа, на чиято база се извършват плащанията.

При наваксване на закъснението на по-късен етап парите ще се приспаднат от цената за строителството на отсечката Нова Загора – Стара Загора – 137.868 млн. лв., каза шефът на АПИ Божидар Йотов..

Няма как да актуваме свършената от нас работа при положение, че няма издадено строително разрешително от държавата за прилежащата инфраструктура на "Тракия", обясниха от сдружението за Mediapool. В момента има разрешително за основното трасе на магистралата, но не и за напоителните канали, водопроводите, далекопороводите, кабели и т.н. От пътната агенция го обещали за юли, но то все още не е издадено. Едва преди 10 дни са завършили археологическите разкопки по трасето, казаха изпълнителите.

Те обясниха, че не се сърдят на АПИ, защото възложителят е длъжен по договор да глоби или по-точно да задържи плащанията към възложителя при забавени сертификати, дори това да е по вина на държавата. На "Магистрали Трейс" са преведени авансови плащания и оборотни средства, така че работата по магистралата върви нормално.

По Лотове 3 и 4 на магистрала "Тракия" няма забавяне и изпълнителите – гръцката "Актор" и обединението на "Холдинг Пътища", няма да бъдат глобявани, каза Йотов. Холдингът е представил няколко референции, че няма финансови проблеми и няма да залага бъдещи плащания за магистралата. Последната референция е изпратена от Първа инвестиционна банка, че нямат проблеми с "Холдинг Пътища" и работят много добре от години.

Йотов съобщи още, че във вторник ще се състои официалното откриване на кръговото кръстовище по пътя Русе – Бяла, изградено да обезопаси стръмния участък преди печално известния мост – убиец над река Янтра. Кръстовището бе пуснато в експлоатация преди около 10 дни и вече стана тежка катастрофа с ТИР, за щастие без жертви.

Никакви мерки за безопасност не помагат, когато водачите нарушават правилата, каза Йотов. Пътната агенция ще инициира кръгла маса по въпросите за безопасността на движението с участието на всички заинтересовани, за да се изговорят проблемите откровено, каза още Йотов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?