Държавата готви мерки срещу фалшивите болнични

Работодател се оплакал в НОИ от 700 болнични на 500 служителя за 6 месеца

Държавата готви мерки срещу фалшивите болнични

Работна група към Министерството на здравеопазването трябва да изготви мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения, стана ясно в понеделник преди началото на Надзорния съвет на НОИ, където се гледа бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Една от спорните мерки в бюджета е от от 2018 година работодателите да изплащат едва 50% от осигурителния доход през първите три дни от болничния на служителите вместо сегашните 70%. Намаляването на обезщетението за първите три дни е под предлог, че през последните години болничните листове постоянно нарастват и има съмнения, че една част от тях са с фалшиви диагнози.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов каза преди заседанието, че засега няма нагласи това предложение да се оттегли, макар че в петък социалният министър Бисер Петков допусна, че то може да се промени в хода на обсъжданията на бюджета.

"В момента се прави анализ на болничните, който е почти готов. Анализът ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването. След това ще се създаде работна група, която ще се председателства от здравното министерство и ще изготви начин за борба с фалшивите болнични и решения на ТЕЛК", обясни Иванов.

Анализът на НОИ за болничните показва, че има предприятия и фирми, в които над 50 процента от служителите са в продължителен болничен . При управителя на НОИ е идвал английски собственик на фирма в Ихтиман, който е разказал, че само за шест месеца са му издали 700 болнични на 500 служителя, като само един лекар е издал 200.

Собственикът има проблем с изпълнението на поръчките , които има за кожени седалки и кожени волани за известни фирми на автомобилната промишленост и той е силно притеснен, защото по думите му "това нещо го няма в други държави".

Иванов коментира, че не може да се каже колко от болничните са фалшиви, защото тези, които идват в НОИ са изрядни - те идват по електронен път и отговарят на изискванията.

"Има вероятно диагнози, които са неистински, но това НОИ не може да определи", допълни той.

Зам.- здравният министър Мирослав Ненков също потвърди, че се работи по нови мерки за ограничаване на фалшивите болнични листове без основание.

"Последващият контрол, след като вече е издаден болничният лист, е абсолютно безпредметен, защото той документално е прекрасно оформен. Трябва да образоваме моите колеги, тези, които издават болничните листове. В крайна сметка те нанасят огромна щета", каза Ненков.

Същевременно и работодателите, и синдикатите декларираха, че ще бойкотират бюджета на НОИ и няма да го подкрепят в Надзорния съвет на институцията.

Работодателите не подкрепят предложението за административно увеличение на минималните осигурителни доходи с 3.9%, има и доста други спорни проблеми според тях. За бизнеса е проблем и проточилото се решение за инвалидните пенсии и преформатирането на системата на ТЕЛК решенията.

Други проблемни теми за работодателите са отказът за дефиниране на ясна перспектива за т.нар Сребърен фонд, забавената работа по дефиниране на т.нар фаза на изплащане на пенсии от универсалните пенсионни фондове, особено като се отчете взетото законодателно решение за правото на хората да избират между държавното осигуряване и универсалните пенсиони фондове.

Синдикатите пък не харесват бюджета заради прекалено ниския, според тях, ръст на пенсиите само с 3.8%, промените около изплащането на болничните и достъпът до обезщетение за безработица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?