Държавата готви правила за продажбата и замяната на имоти

Държавата работи върху въвеждането на европейската директива за правото на ползване на собствеността и договорите за продажба и замяна на правото върху недвижимата собственост, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник.

Уреждането на изискванията за предварителна информация за точките от договора, както и правото за отказ от парафирания контракт в 14-дневен срок от сключването му, са сред бъдещите правила по този вид договор, чиято цел е защита на потребителите, чийто ден се отбелязва на 15 март.

Денят на потребителите в понеделник съвпадна с откриването на приемна за сигнали от страна на недоволни клиенти, предстои заработването на тематична приемна за енергийна ефективност.

Само в първия ден от старта на приема на жалби от недоволни потребители са внесени 34 сигнала, основно срещу “Софийска вода“, столичната топлофикация, мобилните оператори, неработещи електроуреди, запушена канализация в столичен квартал и ракия, която замръзнала. Последният сигнал бил от потребителка, която си купила огнената течност за да си прави маска на косата и установила, че ракията замръзва. Случаят се проверява, но бутилката е била отворена и трудно може да се прецени доколко е достоверен сигналът срещу производителят, чието име не може да бъде назовано, тъй като може и да няма нарушение и да се изпадне в хипотеза на клевета, обясниха от икономическото министерство.

Председателят на Държавната комисия за защита на потребителите Дамян Лазаров съобщи, че за първите два месеца на 2010 г. ръководеният от него орган е извършил над 4800 инспекции в търговски обекти. Съставени са над 400 акта и да издадени 54 заповеди за спиране на опасни артикули от продажба. Той отчете и 24 случая на затворени туристически обекти, които са работили без да имат категоризация.

В 60процента от случаите на рекламация на различни видове стоки, претенциите на клиентите се удовлетворяват, при 30 на сто е имало отказ от страна на търговците, а останалите случаи все още са в процедура на производство, каза още Лазаров.

Трайков подчерта, че държавната комисия ще работи в тясно сътрудничество с десетте граждански организации за защита на потребителите, чиято дейност се подпомага финансово от държавата според техните мрежи. 70 хил. лв. ще предостави през тази година хазната на неправителствените организации в сферата за популяризиране на правата на потребителите. През 2009 г. сумата е била 100 хил. лв, но не е била оползотворена.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?