Държавата готви ценова регулация и на лекарствата на свободна продажба

За година цените им ще могат да се повишават само с натрупаната инфлация

Държавата готви ценова регулация и на лекарствата на свободна продажба

Държавата се готви да се намеси и в ценообразуването на лекарствата на свободна продажба. Сега тя регулира цените само на лекарствата с рецепта, плащани с обществени средства. С промени в наредбата за цените на лекарствата се предлага за период от една година фирмите да не могат да заявяват увеличение на цените на медикаментите без лекарско предписание с по-голям процент от статистически отчетената инфлация.

 

Сега фирмите регистрират определена цена на лекарствата без рецепта и след това цените не подлежат на повече държавна регулация, а се определят от свободния пазар. В тази група попадат най-широко ползваните от хората лекарства без рецепта като различни противогрипни продукти, обезболяващи, витамини, лекарства за стомашно-чревния тракт, някои успокоителни и много други.

 

Мярката се предлага като антикризисна, но предизвика негативни реакции в бранша. Запознати коментираха, че идеята не е била обсъждана в работната група с представители на заинтересованите страни, която е подготвяла наредбата.

 

Привърженик на идеята за държавна регулация при лекарствата без рецепта беше бившият здравен министър Десислава Атанасова . 

 

В бранша обаче тази идея от години се посреща с неодобрение. Според фармацевти свободният пазар е най-добрият регулатор и гарант за ниски цени. Голяма част от лекарствата без рецепта имат множество заместители и човек може да избира между различни производители, цени, разфасовки и форми за употреба.

 

Според експерти намесата на свободния пазар може да попадне и под ударите на европейските директиви и регламенти. Основен принцип е, че държавата може да се намесва само на пазара на продукти, за които се плаща с обществени средства и където тя е съществен играч. Намеса на свободния пазар обаче е непрепоръчителна, затова и в повечето страни се регулират само цените на лекарствата по лекарско предписание. Както България, така и останалите страни сравняват цените на лекарствата с рецепта помежду си и и се взима най-ниската сред определен брой държави.

 

Проектонаредбата е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването и предстои да стане ясно дали ще бъде приета от правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?