Държавата губи 68 млн. лв. при повече данъчни облекчения за родените преди 1960 г.

Вероятно увеличение на данъчните облекчения за хората, родени преди 1960 година, които се осигуряват допълнително в доброволни пенсионни фондове, до 20 на сто, ще струва на държавата 68 млн. лева. Това заяви в сряда председателят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков. по време на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика

Социалната комисия разгледа проекта за промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица, изготвен от Министерството на финансите (МФ). Предложението за двойното увеличаване на данъчните облекчения за хората, от чиито осигурителни вноски не се заделят средства за втория стълб на задължителното допълнително пенсионно осигуряване, бе направено от депутатът от НДСВ Христина Христова, но идеята не е нова.

Тя е широко обсъждана, тъй като според законодателството само родените след 31 декември 1959 г. се осигуряват във втория стълб.Така те, когато се пенсионират ще получават две пенсии или дори три, ако се осигуряват и доброволно, а хората, родени преди 1960 година ще имат само една или най-много две, ако се възползват от третия стълб.

Христосков уточни, че сумата от 68 млн. лв. е изчислена, ако 50% от хората, родени преди 1960 година, които са около 716 000 души, участват в системата на допълнителното доброволно осигуряване или т.нар. трети стълб.

Подобна промяна би имала много негативно влияние върху фискалния резерв на страната, каза Христосков. Според него, подобно данъчно облекчение не трябва изобщо да се въвежда, а ако все пак се реши - то трябва да бъде силно намалено.

Заместник-министърът на финансите Георги Кадиев също коментира, че е скептично настроен към идеята за увеличение на данъчните облекчения. Данъчното третиране трябва да е еднакво за всички граждани, без значение кога са родени, каза той.

МФ пое ангажимент да промени и спорните точни в законопроекта в частта му за доброволното пенсионно осигуряване, които по-рано предизвикаха протеста на дружествата за доброволно пенсионно осигуряване.

Кадиев обеща да се запази 12% данък при предварително изтегляне на събраните средства за допълнителна пенсия и ограничението на вноската за доброволно пенсионно осигуряване да бъде не повече от 10% от 10% от максималния осигурителен доход или да бъде 140 лева в момента.

Първоначално финансовото министерство предлагаше да отпадне 12% облагане на сумите от доброволните пенсионно фондове, които бъдат изтегляни преди навършването на необходимата възраст. Решихме да променим това изискване, защото получихме сигнали, че една и съща сума се облага два пъти и при внасянето, и при изтеглянето, обясни Кадиев.

Дружествата за доброволно пенсионно осигуряване обаче възразиха, че премахването на данъка ще стимулира хората да изтеглят средствата от фондовете, за да спестят данъци.

МФ предлагаше още да се въведе лимит от 60 лева за месечните вноски за допълнителна пенсия, но според дружествата това би било недостатъчно.

Споделяне

Още от Бизнес