Държавата губи милиони от обезсилването на златната акция в БТК

След строго секретна сделка за 100 млн. долара кабинетът ще даде картбланш и за вдигане на ипотеките върху имотите

Държавата губи милиони от обезсилването на златната акция в БТК

Държавата ще загуби неясно колко милиона от съгласието си да бъде обезсилена златната ѝ акция в БТК, което трябва да бъде одобрено от правителството в сряда и да стане факт на общото събрание на акционерите на дружеството, насрочено за 30 септември. Строго секретна обаче се оказа сделката за отпадането на блокиращата акция, която дава право на държавата да налага вето върху решенията на новия собственик на БТК – "Вива Телеком България", в който акционери са руската банка ВТБ и банкерът Цветан Василев.

За щетите предупреди във вторник пред журналисти министърът на транспорта Данаил Папазов, който упражнява правата върху златната акция. С мотива, че решението за приетите от държавата условия да се откаже от златната акция е класифицирана информация той отказа да коментира подробности.

Сделка за 100 млн. долара

По неофициална информация държавата се е съгласила на обезсилване на златната акция срещу изплатени вече от новия собственик на телекома 100 млн. долара. Срещу това ще бъдат вдигнати запорите от страна на транспортното ведомство върху продажбата на стотици имоти и прекратяването на всички съдебни претенции водени от страна на държавата срещу БТК.

Сумата е значително по-малка от постигнатото решение по арбитражното дело за изплащане на държавата на разликата от 80 млн. евро от препродажбата на дружеството от "Вива венчърс" на "Адвент" плюс лихвите от 13 млн. евро или общо 93 млн. евро.

Така по валутните курсове за днес това означава, че държавата се е отказала от 35 млн. лв. срещу неясно какво.

Спечеленото международно дело срещу собствениците на БТК беше заведено по искане на бившия финансов министър Симеон Дянков, който беше против обезсилването на златната акция, докато не бъде изпълнена т.нар. клоу-бек клауза от приватизационния договор, според която при последваща продажба на повече от 65 на сто от телекома за над 300 млн. евро да се платят на държавата 10 процента от постигнатата в сделката горница.

Отделно Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) водеше две дела заради неизпълнение на клаузи от приватизационния договор свързани с трудовата заетост, заради уволнения на работници. Едното дело за 40 млн. лв. беше загубено от международния арбитраж в Париж, а другото за 20 млн. лв. остана висящо.

Претенции към собствениците на БТК имаше и Министерството на отбраната за 18 млн. лв. за т.нар. секретни обекти. До завеждане на дело обаче не се стигна, защото шансовете за успех бяха оценени като нищожни.

Тези спорове също са уредени окончателно с постигането на извънсъдебна спогодба между агенцията и новия собственик на БТК на 31 май 2013 г., се казва в отговор на АПСК до Mediapool, без да е посочено как.

Прехвърляне на топката

Нито едно ведомство и новите собственици на БТК не пожелаха да отговорят на въпросите на Mediapool за цената на сделката за обезсилване на златната акция.

Транспортният министър обясни, че ще изпълни решение взето от служебния кабинет, по което са настъпили всички условия – да са минали 5 години от продажбата на БТК, да е изплатена сумата по клоу-бек клаузата и собствениците да са поискали освобождаването на акцията от държавата.

Сделката с БТК е взета на 17 април от служебния кабинет, като спогодбата е подписана на 22 май, каза Папазов и допълни, че документите са строго секретни и се водят класифицирана информация.

Министър Папазов отказа да коментира сумата по сделката, като прехвърли за информация към Министерството на финансите и на АПСК.

"Държавата не си коментира делата, информацията е конфиденциална", отговориха от Министерството на финансите на въпрос на Mediapool за платената цена по сделката. АПСК също отказа конкретика.

Служебният кабинет призова за разсекретяване на документите

Междувременно служебното правителство призова кабинета на Пламен Орешарски да разсекрети взетото решение на 17 април. Това се казва в отговора, получен в Mediapool от говорителя на служебното правителство Ивет Добромирова.

В него се потвърждава, че има решение във връзка с БТК, но то е засекретено по искане на "Вива Телеком България" и в него не се засяга т.нар. златна акция на държавата в БТК.

"Секретно решение във връзка с БТК има. Съдържанието му представлява класифицирана информация и никой няма право да коментира какво има в това решение нито официално, нито неофициално. Ако в него имаше конкретност, свързана с т.нар. златна акция изнасянето на този факт в публичното пространство би представлявало престъпление", се казва в позицията на служебното правителство.

Новите собственици запазиха мълчание

Новият мажоритарен собственик на БТК "Вива Телеком България" засега запазва мълчание. "Нямам информация за сделката", каза Красимир Катев, представител на руската банка ВТБ, която е държи акции във "Вива Телеком България". По думите му най-вероятно информация има в централата в Москва.

От офиса на банкера Цветан Василев, който е другият собственик в дружеството, до момента не е получен официален отговор на запитването на Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес