Държавата и Домусчиев търсят лекарство против малария по целия свят (обновена)

Договаря се бърз внос от две компании и се забранява износът на хининови продукти

Държавата и Домусчиев търсят лекарство против малария по целия свят (обновена)

Държавата и бизнесменът Кирил Домусчиев, който даде положителна проба за коронавирус, са се активизирали да внесат у нас лекарство срещу малария, което е показано като ефективно срещу новия коронавирус, стана ясно в петък.
Първо Домусчиев съобщи, че самият той се лекува с въпросния препарат хлороквин фосфат, а по-късно и началникът на щаба срещу разпространението на заболяването ген. Венцислав Мутафчийски каза, че ВМА е направила постъпки за вноса на лекарството, тъй като има процедура за внос на неразрешени за употреба у нас продукти по заявки на болниците.

Договарят се количества с две генерични компании

До миналата година лекарството срещу малария беше налично и на българския пазар, но след това беше изтеглено от производителя. Медикаментът липсва и в други европейски държави заради трудности за производството му. Има обаче и генерични версии, които се предлагат от няколко компании в Европа и в момента държавата е задействала процедура за бърз внос.

По информация на Mediapool щабът и правителството заедно с представителствата на две големи генерични компании у нас работят за осигуряване на количества от хлороквин фосфат в България. От българска страна през Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) има осигурен бърз път за внос. Пътят това да стане е чрез дистрибутор, който внася продукта по заявка на болница. Както вече стана ясно ВМА е направила такава заявка. Проблемът с осигуряването на антималарици е, че след като хлороквинът се показа на първо място в лечението на Covid-19 заедно с антибиотика азитромицин, има повишено търсене в целия свят. Отделно някои от компаниите производители правят големи дарения за Италия, САЩ и други страни. В момента Европа има желанието да централизира доставката и разпределението на такива продукти, за да няма облагодетелствани страни.

Според експерти засега реалистично е да се разчита на внос на хлороквин и възобновяване производството на чист хинин в България, но не и да се организира производството на хлороквин у нас, както настояват бизнесменът Кирил Домусчиев и лекари в последните дни. Ген. Мутафчийски също каза на сутрешния си брифинг, че се търси начини за производството на продукта, но това може да срещне трудности заради зависимостта от Китай за суровини за производството на лекарства.

"Както и с маските, повечето от суровините са от Китай", обясни Мутафчийски.

Домусчиев поде кампания за внос и производство на лекарството у нас

По-рано Домусчиев съобщи, че е впрегнал контактите си за внос на голямо количество хлороквин фосфат у нас, но също така призова и да се организира производството му от местни фармацевтични компании.

"С това се третирам и аз. Това е един от продуктите, който се е доказал и в момента е номер 1 във всички протоколи във Франция, Германия и Австрия за третиране на болни от коронавирус. За съжаление, в България той отдавна не се внася. Това е продукт, който е срещу маларията. Във всички държави, в които аз търсих да купя за себе си или е много трудно да се намери, или е изчерпан от аптечните мрежи, или е забранен да се изнася. Аз лично съм предприел една инициатива с моите контакти и с някои от големите фармацевтични компании. Опитвам се да ги убедя да ми продадат определено количество хлорохиновия фосфат, който искам да даря на Националния щаб. Надявам се, че усилията ми ще се увенчаят с успех, за да могат всички, които имат нужда от този продукт, да се третират с него", заяви Домусчиев пред Нова телевизия, чийто собственик е.

Хининовите продукти се разграбват, Ананиев спря износа

До миналата година продуктът на оригиналния производител “Байер“ беше наличен на българския пазар, но след това беше изтеглен.

След появата на научни статии, че антималариците са ефективни при лечението на Covid-19, това доведе до презапасяване с тях от съседни държави, където такива продукти са налични в аптеките. Това създава трудности за лечението на хора с хронични заболявания като лупус и артрит, които преди това се снабдяваха от Турция, Гърция и други държави, където в момента също е сложно и дори невъзможно да си купиш въпросните продукти.

Всяко съобщаване в медиите на конкретен продукт, който е успешен за профилактика или лечение на Covid-19, води до истеричното му изкупуване, както и на подобните на него продукти от аптечната мрежа, сигнализират фармацевти.

Междувременно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на Covid-19 в България.

Според експерти друга реалистична опция е да се възобнови производството на чист хинин у нас. Хининът е първото антималарийно средство, след това се появяват хлорквин и др. производни. Такова възобновяване на производството може да се организира за около седмица.

В момента у нас има наличности само на аналгин-хинин, след като производството на чистия хинин е преустановено преди години от събражения за безопасността му. 

Борисов урежда производство на хининови препарати и е в контакт с Китай за внос 

По-късно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се е срещал с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, здравния министър Кирил Ананиев и членове на Националния оперативен щаб, за да обсъдят възможностите за лечение с хининови препарати. Проф. Петров е докладвал на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство хлороквин при лечението на болни от Covid19 и цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за реконверсенция при инфекция с коронавирус.

Премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки за осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани, в следстввие на което Ананиев е издал забраната за износ на хининови препарати.

Борисов съобщи, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа.

Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на хлороквин.

Производители на лекарства не очакват нарушение в доставките засега

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), която обединява големи световни производители на лекарства, увериха в своя позиция, че непосредственият риск от недостиг от лекарствени продукти в резултат на Covid-19 в краткосрочен план е минимален.

“Макар че търсенето и предлагането за всеки лекарствен продукт е променлива величина, ARPharM и компаниите, членуващи в организацията не разполагат с информация за съществено краткосрочно въздействие върху наличностите на лекарствени продукти и ваксини, поради което българските власти не са информирани за риск от недостиг. Компаниите също оценяват дългосрочните рискове. Пандемии от подобен мащаб неминуемо носят голяма степен на несигурност, но към този момент компаниите, членуващи в ARPharM, не очакват нарушаване на веригите на доставки на лекарства, освен ако ограниченията поради избухването на Covid-19 не продължат повече от няколко месеца“, се казва в позицията.

Производителите обаче посочват, че Европа е в епицентъра на пандемия, поради което предизвикателства в снабдяването с лекарства възникват постоянно. “Фармацевтичните компании поддържат наличности, наблюдават своите вериги за доставки и имат планове за действие в извънредни ситуации. Създадена е организация за постоянна комуникация с българските здравни власти с оглед ранно оповестяване и справяне с възникнали предизвикателства, с приоритет осигуряване на потребностите от лекарствена терапия на българските пациенти“, заявиха от ARPharM.

Споделяне

Още по темата

Още от България