Държавата и Домусчиеви се съдят за 52 млн. лв. заради БМФ

Коронавирусът ще забави делата най-малко с година

Държавата и Домусчиеви се съдят за 52 млн. лв. заради БМФ

Държавата и братята Кирил и Георги Домусчиеви се съдят за около 52 млн. лв. заради неспазената сделка за приватизацията на Параходство "Български морски флот" (БМФ).

Домусчиеви първи са завели установителен иск, че не дължат претендираната от държавата сума в Арбитражния съд към Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Малко след тях Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК е новото име на Агенцията по приватизация - бел.ред) е завела осъдителен иск в същия съд.

Делата са тежки и сложни и разрешаването на спора ще отнеме най-малко година, а заради извънредното положение може би и повече, казаха от АППК пред Mediapool.

Сделката

Сделката между Агенцията за приватизация и дружеството "Кей Джи Маритайм Шипинг", притежавано от "Адванс Пропъртис" на Домусчиеви, което държи 70 на сто от БМФ, беше сключена през 2008 г.

Съгласно договора компанията имаше задължение да запази тонажа на корабите, числеността на персонала и да повиши заплатите им до края на 2018 г.,

Две години по-рано - през 2016 г., Домусчиеви поискаха от Арбитражния съд на БТПП да се произнесе по спора им с приватизационната агенция за промяна на договора. Решението бе в полза на собственика на БМФ, но създаваше предпоставки за неизпълнение и на редица други приватизационни договори, сред които и този за раздържавянането на "Булгартабак", чиито цигарени фабрики на практика вече не работят, макар да не е минал 10-годишния задължителен период за това.

Последва скандал в управляващата коалиция и след намесата на лидера на НФСБ и тогавашен вицепремиер Валери Симеонов, решението в полза на БМФ беше обжалвано пред Върховния касационен съд. Той върна делото в БТПП за ново разглеждане и арбитражът прекрати производството си по казуса, защото изведнъж откри, че няма компетентност да го разглежда.

Срокът на 10-годишния период на следприватизационен контрол на договора за приватизация на 70% от капитала на БМФ с "Кей Джи Маритайм Шипинг" изтече в края на 2018 г. Според контракта, до 30 юни 2019 г. купувачът трябваше да отчете изпълнението на поетите ангажименти. Той обаче не е направил това и му беше наложена глоба от 11 хил. евро, която беше платена.

Общо "Кей Джи Маритам Шипинг" е платила над 5.8 млн. лв. наустойки на държавата, заради неизпълнение по приватизационния договор.

Спор за над 52 млн. лв.

Сега предстои Арбитражният съд към БТПП да се произнесе по спора за неустойката от над 52 млн. лв. заради тонажа на корабите.

В установителния си иск до съда от "Кей Джи Маритайм Шипинг" твърдят, че не дължат тази сума. Основният им аргумент е, че те са заявили производството на кораби с необходимия тонаж, но поради независещи от тях причини, те не са били произведени в указания срок, казаха от Агенцията за приватизация. От компанията досега публично не са коментирали въпроса.

В същото време в края на миналата година приватизационната агенция е завела осъдителен иск срещу дружеството за изплащане на неустойката от над 52 млн. лв. Претенцията е, че сумата не е платена в законово установения срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?