Държавата и кредиторите на БДЖ пак не се разбраха за погасяването на заема

Снимка: БГНЕС

Държавата и кредиторите на БДЖ по втория облигационен заем отново не се разбраха за погасяването на задълженията, които възлизат на 186 млн. лв. за периода 2014-2017 г. Това съобщиха източници на Mediapool, участвали в преговорите.

 

Представители на облигационерите имаха среща с вицепремиера по икономическата политика Даниела Бобева и министъра на транспорта Данаил Папазов във вторник.

 

Срещата става седмица след като премиерът Пламен Орешарски и министър Папазов обсъдиха с представители на "Дойче Бан" възможността немската компания да поеме управлението на БДЖ. Тези преговори са част от евентуално бъдещо споразумение за разсрочването на дълговете на БДЖ с кредиторите.

 

Държавата е представила няколко варианта за погасяването на задълженията по втория облигационен заем. Той е за 120 млн. евро и беше емитиран през 2007 г., като средствата отидоха за ремонт на над 1400 товарни вагона и плащане на стари дългове. Общото между предложенията на транспортния министър Данаил Папазов е удължаване на срока за изплащане на заема, който сега изтича през 2017 г. Едната оферта е разсрочване на плащанията до шест години и 30% редукция на дължимата сума. Другата е за разсрочване на заема с до 10 години без намаляване на сумата за изплащане, заявиха правителствени източници пред Mediapool.

 

От своя страна облигационерите настояват да се изпълнява сключеният договор. Проявяват обаче разбиране и са готови за диалог и продължаване на преговорите до постигане на взаимноприемливо решение. От страна на кредиторите не пожелаха да коментират какво е то.

 

Гаранция по емисията са 25 дизелови мотриси "Дезиро" и 5000 товарни вагона. В края на май кредиторите решиха да се пристъпи към тяхната разпродажба, за да се погасят натрупаните просрочия по заема, които възлизат на 76 млн. лв. До момента не е продадено нищо от обезпечението по заема.

 

Най-големите облигационери по този заем са австрийската банка "КА Финанс" (KA Finanz AG) и германската "Еф Ем Ес" (FMS Wertmanagement). Останалите са френската "БНП-Париба", белгийската "Дексиа" и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво правителство е добре да има сега?