Държавата и Църквата ще развиват поклонническия туризъм

Държавата и Църквата ще развиват поклонническия туризъм

Българската православна църква и Министерството на туризма да си сътрудничат в разработването на специални маршрути за поклоннически туризъм и облекчаване на визите за руснаците, планиращи обиколки на български манастири и видни храмове, се разбраха министърът на туризма Николина Ангелкова и патриарх Неофит на среща в петък. В разговорите са участвали и Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим и главният секретар на Светия Синод архимантрит Герасим

Ангелкова и патриархът са се договорили още  Светият Синод ще има представител в Националния съвет по туризъм, който засега няма да има право на глас, но ще може да участва и да се изказва по време на заседанията.

Обсъдени са възможностите за популяризиране на свети места – храмове и манастири, чудотворни икони, свети мощи и др. православни светини и включването им в туристически пакети, както и на разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията от годишния и денонощния цикъл. Според представителите на Светия Синод в момента поклонническият туризъм не е достатъчно добре развит в нашата страна.

"Надявам се на вашата подкрепа, за да можем заедно да идентифицираме значимите православни паметници и да развиваме културно-историческия туризъм, част от който е и поклонническият“, каза Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

Основен дял от поклонническия туризъм заемат руските граждани, според представителите на Светия Синод. Ангелкова е заявила, че се търсят и допълнителни облекчения при издаването на визи за руски граждани за поклоннически туризъм.

Трябва да бъде търсен механизъм част от постъпилите от туристически такси приходи да остават в конкретните туристически обекти и да се използват за поддържането и социализирането им с цел създаване на по-добри условия за туристите и за разработването на информационни материали, смятат представителите на Църквата и Министерството на туризма.

Ще се работи и за регламентиране използването на православните храмове с туристически цели, така че да не се нарушава редът, а информацията, която се поднася в храма на туристите да е коректна и съобразена с православните традиции. "В момента всеки може да упражнява професията екскурзовод, без да отговаря на някакви специфични изисквания. Затова работим за регламентиране на тази дейност и разчитам на вашата помощ, за да създадем правила за посещение и представяне на културно-религиозните ни паметници“, посочва министър Ангелкова.

Договорено е било също Светият синод да предостави списък със значими православни паметници и артефакти, които да бъдат фокус на тематични филми и други рекламни материали.

Споделяне

Още от Бизнес