Държавата има проблем с регистрацията на “българско кисело мляко“

Държавата има проблем с регистрацията на “българско кисело мляко“

Държавата има проблем с регистрирането на наименованието "българско кисело мляко", тъй като то е притежание на две фирми, едната от които е държавната “Ел Би Булгарикум“, а другата е частна. Това от своя страна ще възпрепятства регистрирането на Български държавен стандарт при производството на млечни продукти, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред журналисти в понеделник..
По закона за интелектуалната собственост никоя друга фирма не може да произвежда продукт с името "българско кисело мляко". Патентът е даден на частната фирма от предишното правителство, по времето на Нихат Кабил като земеделски министър, стана ясно от думите на Найденов.

По-късно стана ясно, че фирмата, притежаваща патента за наименованието, е на собственика на мандрата “Пършевица“, произвеждаща едноименните марки млечни продукти, Димитър Зоров, който е и председател на Асоциацията на млекопроизводителите.

Само преди дни пък бе отстранен от поста си шефът на “Ел Би Булгарикум“ Христо Юнгарев, заради лошите финансови резултати на дружеството, което е единственият притежател на бацила за производството на уникалния български продукт. За разлика от корейски и японски компании, които трупат огромни печалби от нашето кисело мляко, “Ел Би“ работи с минимален положителен финансов резултат.

“Има работна група в момента от експерти, която, казано най-грубо, си бие главата, блъска си главата, как да излезе от проблема. Не съм допускал, че някой ще даде на частна фирма патента за българското кисело мляко, но факт е, че е даден. Не смея да си помисля, какво са направили със саламуреното сирене и с кашкавала. Като стигнем до там, ще ги решаваме, но решение ще се намери“, заяви Найденов.

Зоров обясни пред БНР, че запазването на наименованието от страна на неговата фирма било с цел защита на производствените интереси, а не пазарен трик. Не стана ясно обаче как е възможно две фирми да притежават патент за едно и също наименования и дали Зоров ще даде съгласието си използването ме за регистрацията на българския държавен стандарт.

Найденов съобщи още, че най-вероятно в сряда в Министерския съвет ще се внесе предложението за създаване на Агенцията за качество и безопасност на храните. Той призна, че с Министерството на здравеопазването са изчистени всички противоречия за структурирането на бъдещата агенция, която ще е под неговия контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес