Държавата иска да конфискува над 7 млн. лв от Христо Бисеров и сина му

Христо Бисеров, снимка БГНЕС

Комисията за конфискация ще предяви искове за над 7 милиона лева срещу бившия високопоставен кадър на ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Това съобщи в сряда шефът на комисията Пламен Георгиев пред Нова телевизия. Досега обаче комисията е поискала и получила от съда запор на имущество в размер на само 1.55 милиона лева.

"Това е сумата (над 7 милиона лева), която ние претендираме, че е преминала през банкови сметки и има необясним произход", обяснява Пламен Георгиев. Само по сметките на Ивайло Главинков са преминали над 5 милиона лева от най-различни търговски сделки и покупко-продажба на имущество.

Шефът на комисията обясни, че в момента се прави проверка на декларациите пред Сметната палата на Христо Бисеров за последните 10 години.

"Изискваме справки от НОИ, данъчните органи, КАТ, Гранична полиция. Изисквали сме и справки за движението по сметки в чужбина", каза Георгиев. Преди ден той обясни, че Комисията за конфискация се е натъкнала на съмнителни сделки с имоти, които много приличат на схема за пране на пари.

Преди два дни Софийският градски съд запорира имущество в размер на 1.55 милиона лева, което е собственост на Христо Бисеров и доведения му син. Запорираните активи на Бисеров са на обща стойност 1 262 483 лв. В това число влизат имот в София, лек автомобил, както и 9 банкови сметки.

Съдът запорира имущество на доведения син на Бисеров Ивайло Главинков за общо 293 400 лева, което включва апартамент в София, вила в землището на Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.

Предстои Христо Бисеров да отговаря пред съда по обвинението си за укриване на данъци в размер на 25 678 лева, недеклариране на сделки с валута и укриване на информация по декларацията си пред Сметната палата. В обвинителния му акт, който бе внесен в СГС на 9 април обаче не фигурира обвинение за пране на пари, което първоначално бе включено в разследването.

Наблюдаващ прокурор по делото е Боряна Бецова, която отказа да образува дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа". Малко по-късно тя образува проверка срещу хората от "Протестна мрежа", които подадоха сигнала срещу Пеевски.

Споделяне

Още по темата

Още от България