Държавата иска да вземе от Галеви мерцедеси, аудита и двореца им в Ресилово

Пламен Галев и Ангел Христов - "Братя Галеви"

Комисията за конфискация внесе в петък в Кюстендилския окръжен съд иск за отнемане в полза на държавата на имущество за общо 4.25 милиона лева, собственост на избягалите от правосъдието Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви.

Двамата получиха петгодишни ефективни присъди за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, но веднага след това успяха да избягат, за да не излежат наказанието си. Близо месец след това прокуратурата ги обвини задочно за пране на 35 милиона лева, придобити от престъпна дейност.

Комисията за конфискация иска да прибере общо 9 луксозни автомобила от осъдените дупничани, дяловете им във фирми, както и имението им в село Ресилово.

Оценителите на държавната институция са направили преглед на автопарка на Галеви, който включва няколко бронирани и изработени по поръчка автомобили. Това са лимузина "Мерцедес С 600 Л" с пазарна стойност към момента от 150 000 лв, три джипа "Мерцедес Г 500” за общо 328 600 лева, три лимузини "Ауди А8" за 433 636 лева и два автомобила "Ауди А6" за 64 500. Общата стойност на колите е близо 1 милион лева.

Държавата иска да придобие 11 дяла в действащи фирми на Пламен Галев и 12 дяла на Ангел Христов. Двама са представители на българските клонове на 2 фирми, регистрирани в офшорната зона на Сейшелските острови, както и на фирма регистрирана на Британски вирджински острови.

Комисията за конфискация иска от съда отнемането на палата на двамата в Ресилово. Той представлява две свързани помежду си триетажни къщи с обща застроена площ от 1.4 дка. Общата площ на имението на Галеви е 10.6 декара и включва покрит плувен басейн от половин декар, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала, както и сграда с няколко допълнителни спални, билярд, помещение за камериерката. Държавата иска и конфискация на други два техни незастроени парцела от общо 5.7 декара.

Комисията претендира пред съда за изземването и на запорирани по сметките на Галеви общо 800 000 лева. Запорът върху имуществото бе наложен през 2009 година, когато двамата бяха обвини за рекетиране на съграждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България