Държавата иска да забрани пушенето на наргиле до 18 години

Държавата иска да забрани пушенето на наргиле до 18 години

Държавата обмисля да забрани употребата на наргилета за деца под 18 години, а вредата от пушенето на наргиле ще стане предмет на родителски срещи и часовете на класния ръководител в училище. Това стана ясно след работна среща в здравното министерство по темата за ограничаване на употребата на наргилета.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. Темата стана актуална след убийството на 11-годишно момиче в началото на миналата седмицата след спор с по-голямо момче за пушене на наргиле. Трагичният инцидент провокира дебат около здравословните последици от добилата популярност сред младежите практика.

До един месец междуведомствената група с представители на няколко министерства, митниците, неправителствени организации и др. ще излезе с конкретни предложения за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Експертите са на мнение, че са нужни законодателни промени в законите за здравето, за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия и за акцизите и данъчните складове.

Присъстващите обсъдиха и практиката за ограничаване употребата на наргилетата, въведена и доказала ефекта си в държави като Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

“Трябва да бъде развенчан митът, че наргилето е безопасно, напротив – то е в пъти по-увреждащо здравето в сравнение с изключително вредните цигарени изделия“, заяви зам-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Ето защо тя предложи в часовете на класния ръководите и по време на родителските срещи родители и ученици да бъдат запознати с вредите от пушенето на наргилета и растителни смеси.

Споделяне

Още по темата

Още от България