Държавата иска имоти за 650 хил. лв. от подкупен пътен шеф

Държавата иска имоти за 650 хил. лв. от подкупен пътен шеф

Комисията "Кушлев" е внесла иск за конфискация на имоти за близо 650 хил. лв. срещу бивш подкупен шеф в преструктурирания в агенция фонд “Републиканска пътна инфраструктура“, съобщиха от комисията във вторник.

Любомир Лилов, бивш шеф на дирекция "Усвояване на европейските фондове" в пътния фонд, бе арестуван в началото на миналата година заедно с подчинения си Иван Владимиров с подкуп. Акцията по сигнал на архитект Георги Янев, че двамата са му поискали 50 хил. лв. подкуп, за да променят статута на земя, стана по време на разразилия се скандал с бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, който раздавал поръчки за милиони на фирми на братята си.

Лилов получи условна присъда, а Владимиров - 4 години затвор.

Според комисията "Кушлев" от 1984 г. до края на 2008 г. Лилов е получил 1052 минимални работни заплати, а разходите му са за над 3430 минимални възнаграждения. За разликата не са установени законни източници на доходи.

Затова комисията е поискала от Софийския градски съд да конфискува два апартамента в София от съответно 65 и 75 кв. м., гараж и таван в столицата, нива в Хасковско от 1610 кв. м, имот от 500 кв. м с вила във Варненско, дворно място в Пловдивско от 209 кв. м и поземлен имот с двуетажна масивна сграда във врачанското село Кунино.

Сред изисканите за отнемане имущества са и 8 леки автомобила, суми по банкови сметки и изземане в полза на държавата на дялово участие на Лилов в две компании.

Споделяне

Още от България