Държавата излиза окончателно от БТК до три месеца

Държавата излиза окончателно от БТК до три месеца

Държавата ще продаде за един един лев "златната" си акция в Българската телекомуникационна компания (БТК) през юни тази година на мажоритарния собственик на дружеството – застрахователният гигант с тежки финансови проблеми AIG. Съобщението за предстоящата продажба на акцията направи в сряда транспортният министър Петър Мутафчиев.

През юни изтича петгодишният срок след приватизацията на телекома, в който правителството запазва контрола върху по-важните решения за дейността на дружеството.

През 2004 г. 65% от БТК бяха продадени за 280 млн. евро на австрийското дружество "Вива Венчърс", дъщерна компания на американския инвестиционен фонд "Адвент". Останалите 25% бяха пуснати на фондовия пазар. По-късно собствеността в БТК се промени и в крайна сметка мажоритарен акционер стана AIG.

В приватизационния договор бе записано, че пет години след сделката държавата е длъжна да продаде контролната акция на собственика на компанията.

"Вече има искане от страна на БТК за изкупуване на златната акция и след изтичането на срока, тя ще бъде предложена на символичната цена от един лев", каза Мутафчиев. Това на практика ще лиши държавата от правото на пълна информираност за решенията на Надзорния и Управителния съвет", коментира Мутафчиев.

"Златната акция" даде право на държавата да блокира няколко решения на управителния орган на БТК. Така например миналата година, когато започнаха структурни преобразования в телекома, продиктувани от конкуренцията на пазара и влошаващата се икономическа конюнктура, Държавата изрази неодобрението си от сливането на БТК с мобилния оператор "Вивател", който е негова дъщерна фирма, но не стигна до обжалване на решението.

Пак с помощта на "златната акция" временно бе спряно отделянето на имотите на БТК в отделно дъщерно дружество. Ако това станеше, то най-апетитните и скъпи имоти на компанията ще бъдат продадени, без държавата да има глас да се намеси.

Неотдавна БТК обяви, че е постигнала договореност да бъде продадено дъщерното предприятие Национално управление "Радиотелевизионни системи" (НУРТС) на австрийската компания ORS, профилирана в радиоразпръскването. В сряда транспортният министър каза, че преди да бъде финализирана, сделката ще бъде разгледана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която ден по-рано поиска още четири месеца, за да проучи основно продажбата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?