Държавата капитулира под натиска на полицаите

Всички точки в проектобюджета, свързани с привилегиите им, ще бъдат оттеглени, започват преговори

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, сн. БГНЕС

Притисната от няколкодневните протести на полицаите и само 2-3 часа преди свикания в София нациолен протест, държавата отстъпи и се отказа вкупом от всичките си намерения за намаляване на многобройните полицейски привилегии. Така набързо и нескопосано замислената (чрез тестове в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за бюджета) реформа е на път да приключи още преди да е започнала.

Правителството оттегля предлаганите промени в проектобюджета за догодина, съобщиха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова след проведеното в неделя сутрин извънредно заседание на Съвета за социално партньорство в МВР. Диалогът със синдикатите продължава в понеделник. Свалени са всички параграфи между 9 и 16 от проектобюджета, които орязваха социалните придобивки на служителите на МВР.

Постигнахме съгласие, че приемаме като достатъчни, даващи необходимата гаранция, изявленията на заместник-председателя на НС Димитър Главчев, на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфите от "9" до "16" в проекта за бюджет за 2016 г., се казва в обща декларация, прочетена от Бъчварова.

Предложенията за законодателни промени, засягащи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне още в началото на следващата седмица. Същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектора "Сигурност", обяви Бъчварова.

Менда Стоянова посочи, че в парламента са внесени проектопромени в Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, "в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР".

Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем, коментира Бъчварова. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси, и детайлите ще бъдат уточнени от техните представители оттук нататък в разговорите, каза Бъчварова.

Тя посочи, че има около хиляда души, които са подали рапорти за напускане преди внасянето на тези промени, а след внасянето им са около 500 души, което е по-малка бройка в сравнение с предишните години. В нито един момент не сме се отказвали от диалога, заяви Бъчварова.

Тонът ѝ и казаното от нея са в противоречие с относително твърдата досегашна позиция на правителството.

След започналите във вторник незаконни блокади на ключови пътни артерии в София и страната заради предлаганото от финансовия министър Владислав Горанов орязване на социалните придобивки в сектор "Сигурност" в сряда лично премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще направи компромис, оставяйки обезщетението от 20 заплати за всички пенсиониращи се служители в силови структури. Протестите обаче продължиха, като от синдикатите декларираха, че колегите им няма да спрат ефективните си протестни действия, докато управляващите не оттеглят и останалите си предложения – замразяването на 2-процентния бонус към заплатата за всяка прослужена година в системата, както и намаляването на годишния отпуск от 30 на 20 дни.

Премиерът Борисов обаче твърдо обяви, че повече компромиси няма да има, изразявайки възмущението си, че протестиращите полицаи приличали на представители на футболни агитки, което разбираемо притеснявало гражданите. Министър Горанов също потвърди, че нови отстъпки няма да има и саркастично посъветва униформените да се успокоят и да не напускат, защото трудно щели да си намерят друга работа.

Отказ от реформи в МВР няма, но те трябва да се случат в рамките на диалог. Неизбежни са реформите, но поправките са възможни между първо и второ четене. Ние гарантирахме с имената си и това ще се случи, каза в неделя пред БНР зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ.

Представителите на синдикати приеха, че има нужда от реформи, но след проведени разговори с тях. Тонът, който беше зададен, беше положителен. Трябва да се постигне взаимен компромис, а ние отчетохме, че нашата грешка е по начина на оповестяване на проектите – в преходните и заключителните разпоредби на проекта за Закон за държавен бюджет, добави Главчев.

Полицейските синдикати остават в стачна готовност

Галентин Грозев, лидер на Синдикалния алианс "Сигурност", заяви, че за договорености още е трудно да се говори. „Получихме декларация от Димитър Главчев и Менда Стоянова, че промените, които финансовият министър Владислав Горанов в последния момент тайничко внесе, ще бъдат оттеглени между първо и второ четене, тъй като няма предвидена законова процедура за оттегляне на тези параграфи преди това. Ние още се притесняваме, че служителите на МВР от години са в ситуация да им се обещава нещо, което после се променя, затова днес ще се проведе протестът. Ние го подкрепяме”, каза Грозев.

От утре имаме обещанието, че ще започнем незабавна работа по вижданията на правителството и НС за това какви реформи трябват в сектор „Сигурност”, ще обсъждаме какви предложения имат. За момента нашето становище е, че нищо от тези параграфи, които в момента са вкарани, не подкрепяме, така че ще видим какво ще се разберем на преговорите. Има колеги от всички структури и синдикати, обединени сме от общата опасност, която се стовари. Всички колеги от сектор „Сигурност” ни подкрепят, каза Грозев пред БНР.

Приехме декларацията , че тези параграфи от 9 до 16 ще бъдат отменени изцяло. В момента не е много ясно как ще бъдат представлявани на преговорите колегите от ДАНС и армията, които нямат право на синдикална дейност. По наше мнение трябва да имат такива представители. Трябва да стане ясно на гражданите и че колегите от МВР имат не само разум, но и чувство за отговорност и лично достойнство, увери Грозев.

Той допълни, че официално няма информация някой от колегите му да е бил заплашван или притискан. При това положение, при което имаме ангажимент от страна на част от депутатите в НС да оттеглят предложенията, ние ще отменим засега обявените протести за следващата седмица, но оставаме в протестна готовност. Не сме се поддали по никакъв начин, не сме се отдръпнали, даваме възможност на тези, които са дали обещание, да го спазят”, подчерта още Галентин Грозев.

Той съобщи, че синдикатите внасят жалба във Върховния административен съд срещу тези параграфи заради начина, по който са приети и във връзка с административно-правни нарушения.

Не искаме на никого оставката, искаме само това, което е като социален пакет да се запази, допълни още лидерът на Синдикален алианс "Сигурност".

Националният протест

Въпреки отстъплението на властта хиляди полицаи от цялата страна се събраха на предварително насрочения пред сградата на НС в деня на професионалния полицейски празник национален протест. От ранна сутрин от всички краища на страната протестиращи служители на реда се насочиха към столицата с автобуси, платени от синдикатите.

Началото на протеста бе дадено с националния химн, изпълнен от затворническа надзирателка, съобщи агенция Фокус". След това полицаите отдадоха почит на загиналите си колеги като в продължение на минута стояха клекнали. Протестиращите от сектор "Сигурност" играха и хоро пред Народното събрание.

С плакати "С празна раница не се пази граница", "Спрете ограбването на правата и доходите ни" и "Повече така не може" те протестират пред парламента.

Ние не сме тарикати, не можем да си ползваме отпуските, защото недостигът на служителите в системата сигурност, води до това, че ние работим наднормено, заяви Иван Петров от синдиката на служителите на затворите. Преди време Владислав Горанов беше казал, че напуска парламента, защото не може да си храни децата с 2000 лева заплата, нека ни обясни как ние си храним нашите с 800 лева и иска да я намали, обърна се той към протестиращите. Ние служим на Република България, на обществото и ще го правим, заяви още той.

Чавдар Петров, председател на Национална асоциация "Сигурност" посочи, че бившите колеги стоят изцяло зад протестиращите. Това, което се случва в сектор "Сигурност" не е реформиране, то е деформиране на системата за сигурност, заяви Петров.

Организаторите обявиха, че следващият протест е от 13 часа в четвъртък пред парламента, когато се очаква първото обсъждане на бюджет 2016 в комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България