Държавата: Който работи с Божков и Пеевски - в черен списък

Правителството създава работна група за прилагане у нас на американските санкции

Държавата: Който работи с Божков и Пеевски - в черен списък

​Българската държава спира да работи със санкционираните от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ фирми на Васил Божков и Делян Пеевски, както и с всички техни контрагенти, а зам.-председателят на Комисията за СЛРС Илко Желязков, който излезе в отпуска, вероятно ще бъде отстранен..

Това става след решение на правителството, с което се създава работна група за предприемане на действия в отговор на наложените санкции заради "сериозна корупция". Тази група ще изготви и своеобразен черен списък с фирмите и лицата, които заради тримата санкционирани от САЩ също стават нежелани за бизнес от държавата,

Държавните структури, държавните дружества трябва да спрат да правят каквито и да е транзакции с хора, които са в списъка със санкциите и асоциираните лица, защото иначе те потенциално биха могли да попаднат също в този списък със санкции, което носи след себе си невъзможност да се прави бизнес в чужбина, запор на сметки, отнемане на активи и всички други последствия.

Това заяви в предаването "Панорама" на БНТ в петък вечерта служебният министър на финансите Асен Василев.

Решението на Министерския съвет е в този план да се предпази държавната собственост и държавните дружества, обясни той.

"Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании", обясни Василев.

Малко по-късно НАП публикува списъка, който вече бе обявен от Министерството на финансите на САЩ с 64-те фирми на Божков и Пеевски

Това обаче поставя под въпрос изпълнението на редица обществени поръчки, в които са замесени свързани с Пеевски дружества

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите в правителството, заяви финансовият министър. Предстои да се види това как ще се отрази върху "лейтенанта на Пеевски" Илко Желязков.

Целта на работната група е да предприеме действия в отговор на наложените санкции заради "сериозна корупция".

Мярката се взема с цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на американските санкции. Те предвиждат тежки последици и глоби за всяко лице, което влезе в каквито и да било сделки и операции с фирми на санкционираните лица.

В момента у нас Васил Божков има значителен брой фирми, в които е официален собственик, според Търговския регистър. Много от тях са в сферата на хазарта и реално не функционират, защото лицензите им са отнети. Божков е привлечен като обвиняем за най-малко 18 престъпления. За разлика от него, по отношение на Делян Пеевски засега няма заведено публично обявено досъдебно производство, а неговият бизнес не е на светло, поради което има голям риск различни държавни или частни институции, включително банки, да търпят санкции, ако пропуснат да установят свързаност.

Създава се постоянна работна група с участието на представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС и Националната агенция за приходите (НАП), която в спешен порядък да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, съобщи правителствената пресслужба.

Българският "черен" списък ще включва:

  • всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;
  • всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица от буква "а", включени към момента и за последните 5 години.
  • всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Списъкът ще се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП.

ДАНС и НАП ще са отговорни постоянно да установяват степента на свързаност на различни фирми и граждани с лицата от списъка на САЩ. Двете институции ще предлагат на постоянната работна група допълване на списъка, в случай че се установи свързаност или изключване от списъка.

Отговорник за дейността на работната група ще е министърът на финансите.

Министрите и другите органи на изпълнителната власт предприемат незабавни мерки с цел администрациите и ведомствата, държавните предприятия, търговските дружества с държавно и общинско участие в капитала и дружествата, които те контролират, както и други лица, в които упражняват правата на държавата, да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

Това би трябвало да обхване например кредитите от Българската банка за развитие на дружествата, за които икономическият министър Кирил Петков твърди, че са свързани с Делян Пеевски и дължат общо около половин милиард лева. Ако заемите бъдат обявени за предсрочно изискуеми, те трябва да бъдат върнати незабавно.

"С предприетите от правителството действия ще се сведат до минимум рисковете за страната ни в политическо и в международно отношение и за българската икономика от тези санкции на САЩ при последващо замразяване на активи в банки на бюджетни организации, държавни дружества и предприятия, блокиране на международни преводи, изключване и недопускане до участие в международни бизнес сделки, ограничаване на възможностите за търговия и други", посочва правителствената пресслужба.

Тя уточнява, че решението се взема, тъй като към момента няма нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?