Държавата купи авиоремонтния завод на Цветан Василев

Платените близо 29 млн. лв. отиват за уреждане на дълг към фалиралата КТБ

Държавата купи авиоремонтния завод на Цветан Василев

Държавата даде своята дан за събиране на част от вземанията на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), след като купи срещу близо 29 млн. лв. обявения за публична продан от синдиците на банката авиоремонтен завод "Авионамс" в Пловдив, чийто собственик бе свързван с мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев.

Новият притежател на дружеството е "Държавната консолидационна компания" (ДКК), чийто принципал е Министерството на икономиката. Тя е спечелила проведен на 10 май търг за 99.99% от капитала на "Авионамс", които са били собственост на "Хедж инвестмънт България", дължаща пари на КТБ. Доскоро мажоритарен акционер в "Хедж" е била фирмата "Кемира", която е свързвана с Василев и която притежава дял от още едно военно предприятие – русенското "Дунарит".

Публичната продан на "Авионамс" е била обявена от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов, обясниха от Министерството на икономиката пред Mediapool. Освен ДКК в процедурата се явила още една фирма, но сделката е била осъществена с държавното фирма срещу цената от 28 941 111 лв., която е била и минималната, определена от частния съдия-изпълнител.

От икономическото ведомство заявиха, че намеренията на ДКК са да създаде условия за стабилизиране и развитие на компанията с цел подпомагане на военно-промишления комплекс. "Това ще гарантира в определена степен независимост на българската военна авиация от чужди доставчици по отношение на осъществяването на ремонти на летателна техника", посочват от министерството в унисон на лансираната от премиера Бойко Борисов идея държавата да си върне приватизирания авиоремонтен завод, за да може сама да ремонтира двигателите на изтребителите си.

Хипотетично това е възможно, но според експерти твърде съмнително. За да стане това, руснаците трябва да предоставят цялата необходима документация за подобна дейност. Toва обаче е много съмнително на фона на обтегнатите отношения между Русия и Министерството на отбраната.

"Авионамс" е наследник на раздържавения военен "ТЕРЕМ - Георги Бенковски".

Дружеството бе част от постигната през март миналата година пакетна сделка за закупуване от Цветан Василев срещу едно евро накуп на БТК (43%), мултиплексите НУРТС и "Фърст диджитъл", военните заводи "Дунарит" и "Авионамс" и пийпълметричната агенция ГАРБ от създадена специално за целта компания LIC33 с регистрация в Люксембург. Ангажиментът на купувача бе да изплати общо 900 млн. евро дългове на тези компании към КТБ и други кредитори, като ще търси парите на международните финансови пазари. През юли обаче сделката се разсъхна и LIC33 върна компаниите на стария им собственик.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес