Държавата купила на "промоция" акциите в ПИБ

Никой не знае какво е обещано на милиардера Комарек срещу вложените пари

Държавата купила на "промоция" акциите в ПИБ

Държавата не само не се е охарчила двойно за придобития дял в частната Първа инвестиционна банка, но дори е взела акциите твърде евтино, почти на "промоция".

Това е основният извод от второто заседание на временната парламентарна комисия за разследване на сделката, което изненадващо беше открито за медиите. Депутатите изслушаха управителя на Българската народна банка Димитър Радев, зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Мария Филипова (по-известна като единствената "оцеляла" от скандала "Божков" бивша шефка на комисията по хазарта) и зам.-министъра на финансите Маринела Петрова.

През юни държавата обяви, че купува 18.3% дял в ПИБ срещу близо 140 млн. лв., за да увеличи капитала на банката, което бе последното условие, поставено от Европейската централна банка и Европейската комисия, за приемането на страната в чакалнята за еврото и Банковия съюз на ЕС. За да се води сделката пазарна и за да няма нарушение на правилата за държавна помощ, ЕК поиска държавата да участва с максимум 70% в увеличението на капитала, а останалите 30% трябваше да се купят от частен инвеститор. Такъв се появи буквално в последния момент – чешкият милиардер и собственик на най-голямата лотарийна компания в Европа Sazka Group Карел Комарек. Той плати 58.7 млн. лв. за 7.87% от капитала на банката – дял, с който на практика нито може да участва в управлението, нито да му носи дивидент в близко бъдеще.

Цената не е висока, а ниска

Основните критики около сделката бяха за цената, по която държавата закупи акциите в ПИБ – 5 лв. за брой при търгуема стойност на "Българската фондова борса" 2-3 лв.

"Защо държавата плати двойна спрямо пазарната цена за тези акции", попита Румен Гечев от БСП.

Йордан Цонев обаче се възпротиви, че цената на акциите на ПИБ на борсата изобщо не е индикатор за тяхната стойност, защото обемите на българската борса са твърде ниски.

Зам.-шефката на КФН Мария Филипова добави, че по закон публичните компании не могат да обявяват цена на акциите под балансовата им стойност, която за книжата на ПИБ е изчислена на 8.87 лв. за брой. Именно затова първоначалното предложение на ПИБ от декември 2019 г. е било за 8 лв. за акция. При одобряването на проспекта обаче КФН се намесва на два пъти и в крайна сметка е утвърдена цена от 5 лв. Така излиза, че държавата е получила сериозна "отбивка" от цената.

Това е най-проверяваната сделка

ГЕРБ, ДПС и поканените на заседанието държавни институции бяха убедени, че сделката е повече от изрядна предвид голямата цел – присъединяването на България към ERMII и Банковия съюз.

"Това е трансакцията, която е проверявана най-много и най-продължително от тези, в които аз съм имал някакво участие", заяви пред депутатите управителят на БНБ Димитър Радев. Той е абсолютно убеден, че сделката е пазарна.

Това твърдение бе подкрепено и от зам.-министър Маринела Петрова, която разказа, че експертите в Брюксел в главна дирекция "Конкуренция" изкъсо са следили всички детайли по сделката и са се убедили, че е пазарна.

Частен инвеститор с мистериозни мотиви

Представителите на държавата отричаха да са договаряли до последно частния инвеститор в сделката, който в крайна сметка се оказа чешкият милиардер Карел Комарек. "Не сме водили комуникация. До последно не знаехме кой е частният инвеститор. В медиите първо се появиха съобщения, които после се потвърдиха", посочи Петрова.

Управителят на БНБ Димитър Радев каза, че ще излъже, ако каже, че не е знаел кой е бил частникът, но формално не бил получавал информация.

"Г-н управител, как си обяснявате, че един частен инвеститор ще вложи десетки милиони левове, при положение че няма да получава дивидент", попита Румен Гечев от БСП. Той е убеден, че рано или късно ще излезе наяве какво са обещали управляващите на чешкия милиардер в хазарта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес