Държавата купува до 19% от ПИБ за 140 млн. лв.

Банката за развитие ще влезе в управлението на частната кредитна институция

Владислав Горанов и Емил Караниколов, Снимка: БГНЕС

Държавата ще придобие малко под 19% от капитала на ПИБ и ще плати за него до 140 млн. лв. Участието ще се случи през Българската банка за развитие.

Това стана ясно от изказване на брифинг в петък на финансовия министър Владислав Горанов. Кабинетът се събра на извънредно заседание, на което бе приет доклад за участието на Българската банка за развитие (ББР) в покупката на дела от ПИБ.

Владислав Горанов за пореден път обяви, че мотивът за участието на държавата в капитализацията на ПИБ е, че това е последното изисквание на евроинституциите, което България още не е изпълнила, за да се присъедини към Банковия съюз на ЕС и чакалнята за еврото ERMII.

Частната банка ще бъде капитализирана на пазарен принцип с общо 200 млн. лв., като остатъкът над 140 млн. лв. ще бъде платен от неизвестни засега частни инвеститори. 

По думите на премиера Бойко Борисов държавата влиза в ПИБ с уговорката един ден банката да изкупи обратно акциите си "с лихвите". "И много важно да се подчертае, че след това (акциите) ще бъдат изкупени (обратно) от банката на цени с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата. Това трябва да го има изрично записано", заяви Борисов на правителственото заседание. Не стана ясно обаче къде ще бъде "записана" тази уговорка и каква е юридическата ѝ стойност.

Министър Емил Караниколов обясни, че Европейската комисия е поискала държавното участие в капитализацията да бъде сведено до максимум 70% с цел транзакцията да не се счита за държавна помощ. Така че, за операцията няма да има нужда от допълнително одобрение от Европейската комисия.

Първоначално държавата, както и неизвестните засега частни инвеститори в ПИБ, имаха срок до 25 юни да внесат парите, но той в последния момент е удължен - до 3 юли.

Финансовият министър направи подробна обосновка на емисионната цена на акциите от ПИБ – 5 лв. за брой при пазарна цена на борсата от 2-3 лв.

Според Владислав Горанов борсовата цена не е най-адекватният измерител на стойността на книжата на ПИБ, тъй като българската борса е с много слаба ликвидност и това обезценява книжата на компаниите, които се търгуват там, с до 50%. За цената от 5 лв. е правен подробен сравнителен анализ с цената на други големи банкови сделки от последните години у нас – за придобиването на ОББ, SG Експресбанк и Пиреос. Проучен е и банковият пазар в Централна и Източна Европа. Анализирани са и характеристиките на пазарната позиция на ПИБ. Анализът е установил справедлива цена от 5.93 лв., която е предложена на инвеститорите с около 15% отстъпка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес