Държавата мисли да размени акции с CEZ, Е.ON, EVN и Енел

Обмисля се сътрудничество с европейските компании чрез  размяна на акции, каза още министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на конференцията за енергийната политика на страна ни. Това може да стане с присъстващите на българския пазар чешка CEZ, австрийска EVN, германска E.ON и италианската “Енел”, допълни той.

С тези компании държавата е съакционер. С първите три фирми в седемте електроразпределителни предприятия (ЕРП), чиито пакети от 67 на сто държавата продаде в края на 2004 г. С “Енел” НЕК участва в рехабилитацията на ТЕЦ “Марица Изток 3”, където държавата държи 27 процента. За ЕРП-ата има опция за изкупуване и на останалия държавен дял, за който и може да се реши от Агенцията за приватизация, че може да бъде предоставен срещу процент участие в съответната чужда компания.

Опитите за замяна на акции напоследък масово се практикуват. E.ON  и “Газпром” преговарят за подобна сделка, при която “Газпром” предлага над 24 на сто от акциите в Южноруското находище срещу пакет акции от  E.ON Рургаз, а немската компания е по-склонна да даде свои активи в Унгария. Като част от сделката в един момент се обсъждаше и възможността “Газпром” да получи част от дъщерните предприятия на E.ON в България, собственици в ЕРП-ата в Горна Оряховица и Варна.

Споделяне

Още от Бизнес