След посещение в ГДБОП Алексей Петров предположи:

Държавата може да е свързана с отвличането на Лара и стрелбата по Баретата

Снимка: БГНЕС

"По странен начин може да има едни и същи висши служители на държавата, свързани с двата случая – отвличането на дъщерята на Евелин Банев–Брендо (Лара – бел. ред.) и стрелбата по Златомир Иванов–Баретата. Но това е въпрос на доказване."

Това обяви в петък пред журналисти бившият съветник в ДАНС и основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров, след като бе разпитан в ГДБОП. Ден по-рано той коментира, цитиран от медии, че се е постарал да събере информация за двата случая и има какво да сподели на разследващите.

В петък обаче уточни пред репортери, че ще разкаже всичко, което знае, само в присъствието на прокурорски екип, тъй като в такава ситуация по-трудно би могло да се окаже натиск върху службите и информацията да бъде манипулирана. От думите му стана ясно, че не е казал това, което анонсира ден по-рано, че ще съобщи на разследващите.

"За първи път ми се случва след онзи прословут разговор между министър (Румен) Петков и братя Галеви на басейна "Спартак" да искам, да настоявам да се срещна и да разговарям с не тези хора, които ме поканиха тук, а с други, защото това, което ще кажа, има връзка с тях. И по тази причина аз отказах да дам показания и поисках да бъда разпитан пред екип от прокурори, тъй като когато има екип, то трудно се осъществява натиск и се постига манипулация", обясни Петров.

Той бе осветен от бившия вътрешен министър Румен Петков през пролетта на 2008 г. като агент под прикритие, който организирал скандалната среща на тогавашния МВР шеф с "оперативно интересните" бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов – братя Галеви, които са в неизвестност от м.г., когато окончателно бяха осъдени за участие в банда за рекет и изнудване.

"Така ситуацията, която си представям, че съществува, не закъснява, защото даже си мисля, че начинът, по който се развива, би трябвало да мотивира хората, които са отвлекли детето, да го върнат обратно. Това, което казах, че е невярно, че се разхождат колумбийци и че става дума за хора от България", обясни Петров по отношение на версията, разпространявана от МВР, че отвличането на дъщерята на Брендо най-вероятно е организирано от негови доскорошни партньори в наркобизнеса, които го предупреждават да мълчи.

По думите му, той не може да приеме като експерт , че "в България се разхождат хора от Латинска Америка и Колумбия и отвличат деца, защото искали по този начин да въздействат на бащата. Това е безумно".

Преди дни и директорът на митниците Ваньо Танов каза в качеството си на бивш шеф на ГДБОП, че не му се вярва отвличането да де дело на външни структури, а ако е вътрешно дело, това е "много страшен симптом".

Миналата седмица в Милано започна процес за мащабен наркотрафик от Латинска Амеркиа към Европа, по който Банев е един от подсъдимите. Миналата година той бе екстрадиран от България по искане на италианските власти, за да бъде разследван по въпросното обвинение.

"Имам факти и по обстоятелствата, които до някаква степен обясняват онази версия за евентуалното мълчание пред съда на Евелин Банев – Брендо", лаконично добави Петров без да уточнява какво точно има предвид.

Веднага след отвличането на 10-годишната Лара той разказа пред медиите, че Брендо знае интересни неща за вече бившия премиер Бойко Борисов и ексвътрешния министър Цветан Цветанов, които ако разкаже, "ще стане страшно". Според Петров в похищението са замесени хора от България.

Той посочи, че е събрал информация и относно стрелбата по Златомир Иванов - Баретата, след като вътрешният министър Цветан Цветанов е решил, че трябва да го свърже със случая. Алексей Петров обясни, че ще предостави цялата информация, която има, за да бъде проверена.

Запитан по какъв начин е събрал данните за двата криминални случая, които иска да сподели на разследването, той отговори, че е добил информацията, като "обикновен гражданин, който може да събира, сортира и анализира".

Преди да стане обвиняем по делото "Октопод" в началото на 2010 г., Петров бе похвален от Борисов като "лоялен гражданин" след като бившата барета занесе на тогавашния премиер секретни доклади, за чиято загуба впоследствие предшественикът на Борисов – Сергей Станишев, бе подведен под отговорност.

Делото обаче все още не може да тръгне, заради множество гафове на прокуратурата и невъзможността ѝ да докаже умисъл, както и да намери оригиналните документи.

"Сигурността е на всички граждани. Когато придобивам информация от някакви източници, не е задължително тази информация да е секретна. Секретна е информацията, която е определена като такава", лаконично допълни Петров в петък, след като излезе от ГДБОП.

Споделяне

Още по темата

Още от България