Държавата може да поеме наема на останалите без дом в Цар Калоян

Държавата да поеме наема на семействата, чиито домове бяха залети при наводненията в Цар Калоян. Тази възможност са обсъдили в петък вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем и кметът на града Ахмед Ахмедов, съобщи пресцентърът на министерството по бедствия.

Преди двайсетина дни приливна вълна, причинена от поройни дъждове, заля Цар Калоян, а в потопа загинаха 8 души.

По предварителни данни без покрив се очаква да останат 500 души, е съобщила министър Етем. Една част от тях са настанени във фургони, подготвя се и ремонт на старото училище, където също да бъдат приютени част от жителите на Цар Калоян.

Всички останали най-вероятно ще бъдат настанени в квартири, на които наемът ще се поеме от комисията до трайното решаване на жилищния проблем от общината.

"Хората все още са в шок. Устройването им в града ще помогне по-лесно да преодолеят трагедията от загубите и да се върнат към досегашния си начин на живот", е мотивирал искането си кметът Ахмедов.

По думите му ще бъде направено всичко възможно децата от засегнатите семейства да започнат нормално учебната година. Министър Даниел Вълчев е поел ангажимент да им се осигурят безплатни учебници и помагала, а с помощи от социалното ведомство да им бъдат купени дрехи.

Кметът Ахмедов е дал апликационни форми на обектите, пострадали при наводнението. Според документацията общият брой на засегнатите къщи е 693. Шестнайсет са пострадалите от наводнението обществени сгради, 70 на сто от инфраструктурата на града е разрушена.

Засега напълно разрушени са 25 къщи, голяма част от пострадалите жилища са необитаеми. Все още не е ясно още колко от засегнатите сгради ще бъдат съборени, защото по оценка на специалистите най-вероятно ще се окажат с нарушения на основите и носещите конструкции.

Тогава ще станат ясни и ангажиментите, които ще поемат регионалното и социалното, образователното и екоминистерството.

Окончателният размер на щетите ще стане ясен най-рано в средата на септември, когато се очаква да приключи работата на общинските комисии за оценка, посочиха от ведомството на Етем.

Кметът е поискал от екоминистерството спешно да бъде направен хидроложки анализ, който да даде най-точни данни за риска за града при нови наводнения.

Хидроспециалистите са отчели, че Цар Калоян е едно от най-застрашените селища от наводнения заради високия водосбор, който се предизвиква от  високите нива на реките и скатните води в района.

Анализът щял да покаже какви охранителни съоръжения да бъдат изградени. Можело да се наложи част от къщите в заливната зона  на река Хлебаровска да бъдат преместени на безопасни терени.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?