Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавата може да разреши мащабни ски строежи на Витоша

18 коментара
Сн. БГНЕС

Разрешаване на строителство на ски съоръжения и въжени линии на почти цялата територия на парк "Витоша" с изключение на резерватите Торфено бранище и Бистришко бранище. Това предвиждат предложенията за промяна в плана за управление на природния парк, изработени от междуведомствена работна група, назначена със заповед на министъра на спорта Красен Кралев.

Измененията реално ще улеснят не само подмяната на съществуващите съоръжения в планината, но и ще разрешат нови лифтове, влекове и писти. При това извън обособените в момента центрове за ски спорт. Приемането им ще позволи и изграждането на водохващания и на съоръжения за изкуствен сняг.

Преди няколко седмици вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда Нено Димов обещаха да придвижат предложените промени до Министерския съвет, с чиято санкция те могат да станат факт. За целта обаче поискаха предложение от Столичната община или от спортното министерство за изменение на плана.

Кой натиска спусъка

В сряда в няколко сайта се появи информация, че министърът на спорта Красен Кралев е изпратил писмо с искане за изменение на плана. Сайтът на в. "Труд" цитира писмо на Кралев от 12 октомври, в което той "сезира" за предприемане на действия за промени в плана за управление на парк "Витоша". Мотивът е подмяната на влека на министерството - "Заека", и подготовката на кандидатурата на София за домакин на младежка зимна олимпиада през 2024 г.

В отговор до Mediapool от екоминистерството заявиха във вторник, 30 октомври, че във ведомството няма внесени предложения за промяна в плана за управление на "Витоша". В сряда, след информацията, че Кралев е изпратил такива, уточниха, че той формално не е предложил промяна в плана. Изпратил е писмо, в което уведомява за това какво е свършила назначената от него работна група по въпроса. Самото изменение трябва да се внесе на следващ етап.

Информацията, че Кралев е поискал измененията, идва няколко седмици, след като съветникът от ВМРО Кралос Контрера реши да задвижи измененията чрез доклад до общинския съвет, с който кметът Йорданка Фандъкова да бъде задължена да внесе в МОСВ текстовете, изработени от групата, съставена от министъра на спорта.

Към момента докладът му не е внесен официално за разглеждане, тъй като Контрера обяви, че иска той да бъде подкрепен и от представителите на други политически формации в съвета. От най-голямата група - тази на ГЕРБ, все още нямат решение в тази посока. Преди да се вземе то, се чакал правен анализ на конкретните текстове. Въпросът трябваше да се обсъжда и на председателски съвет на общинския съвет в четвъртък. Явно обаче от действията на Контрера, които биха представлявали имиджов риск за кмета Фандъкова, вече няма да има нужда.

Странна процедура

Промените в плана за управление на "Витоша" са направени от работна група, в която влизат представители на спортното министерство, на Министерството на туризма, началникът на кабинета на вицепремиера Валери Симеонов, представители на Изпълнителната агенция по горите, към която е парковата дирекция, директорът на парка и двама души от Столичната община и Столичния общински съвет. В нея представител на Министерството на околната среда и водите, което отговаря за защитените територии, няма.

От министерството на спорта не отговориха защо в състава на комисията не е включен представител на ековедомството, нито на какво основание министърът на спорта е назначил комисия, която да се занимава с този въпрос.

Според директора на парк "Витоша" Снежана Петрова Красен Кралев се заел с въпроса, тъй като министерството е собственик на влек в парка - "Заека". Той от години не работи и вече на два пъти от парковата дирекция давали предписания да се обезопаси, тъй като е опасен. Работната група обаче предлага промени, които не засягат само възстановяването на "Заека", за което премиерът Бойко Борисов нареди преди около година да се отпуснат пари и спортното министерство да подготви инвестиционен проект.

Конфликт на интереси

Докато сагата около бъдещето на парк "Витоша" се точи, Комисията за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е открила конфликт на интереси на директора на парка Снежана Петрова. Решението е от септември, а причината е сигнал от 2015 г., според който парковата дирекция е сключила договор за 4500 лева за осигуряване на аниматори в Музей на совата, в Музей на мечката, в Музей на водното конче и в центъра "Белите брези" с фирма, в която работи дъщерята на Петрова. В нея дъщерята била назначена на граждански договор като ски инструктор и не е работила по договорите с парковата дирекция.

"Обжалвам това решение. Мотивите са абсурдни и цялата процедура е странна", обясни Петрова пред Mediapool.

Бившият директор на парк "Витоша" Тома Белев пък видя в решението на комисията обяснение защо Петрова е подписала доклада за изменения в плана за управление на защитената територия.

"Доста странно е министерството на спорта да организира комисия за проблемите на плана за управление на защитена територия. Тези предложения могат да бъдат хвърлени в кошчето, защото идват от некомпетентен държавен орган", коментира председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев пред Mediapool. Според него освен, че в комисията няма човек екоминистерството, в нея липсват и представители от другите общини, които имат отношение към парк "Витоша" като Перник, например.

Предложенията

В настоящия план за управление на природен парк "Витоша" строителството на нови сгради и съоръжения е забранено. Позволена е подмяната на съществуващите влекове и лифтове, но не и ако тя се квалифицира като строеж по Закона за устройство на територията. Според общината, екоминистерството, спортното министерство и специалната междуведомствена работна група, това спира подмяната на остарелите съоръжения на "Витоша ски" и пречи на развитието на спорта и туризма в планината. Същото твърдят и от фирмата, собственик на съоръженията.

Освен това, според работната група, текстовете в плана за управление на парка си противоречат, а определянето на зоните с различна степен на намеса и с различни ограничения не е прецизно. Това налагало да се позволи строителството на въжени линии, влекове и ски писти не само в зоната за спорт, но и във всички останали с изключение на двата резервата. В доклада на работната група се казва, че съществуващите въжени линии не са включени в зоната за спорт или в тази за туризъм. Така, за да се подменят, трябва да се разреши строителството и в останалите зони като например горските територии, пасищата, находищата на тис и клек, влажните зони, каменните реки, грамади, комини, вододайните зони на София и Перник.

Според Тома Белев всички тези предложения трябва първо да бъдат подложени на оценка за съвместимост с НАТУРА 2000, както и на екооценка. Според него няма как новото строителство да се отрази добре на целевите видове и местообитания в парка, тъй като те и без това не са в добро състояние.

Според министъра на околната среда Нено Димов обаче екооценка не е нужна, тъй като тя ще се прави на конкретните инвестиционни проекти, когато такива бъдат внесени. На същия принцип правителството прие промени в плана за управление на национален парк "Пирин", които природозащитните организации обжалваха. На първа инстанция съдът се произнесе в полза на екологичните сдружения, а в момента делото се гледа от петчленен състав на ВАС. Димов обясни преди време, че може да ревизира мнението си за екооценката в зависимост от окончателното решение на магистратите по казуса "Пирин".

Кметът: Без повече писти и съоръжения

Кметът Йорданка Фандъкова, както и председателят на общинския съвет Елен Герджиков обявиха в сряда, че са съгласни с предложените промени в плана. Според Фандъкова те ще дадат възможност за подмяна на остарелите съоръжения, за което общината настоява отдавна. Според нея обаче, въпреки широката либерализация на режимите в парка, изграждане на нови писти, лифтове и влекове не трябва да има.

Фандъкова смята, че настоящият обем на съоръженията е достатъчен. Тя припомни, че конкретните инвестиционни проекти трябва да се одобрят от общината чрез специализирани подробни устройствени планове. Местната администрация нямало да позволи нови съоръжения. Не е ясно обаче дали евентуално ново ръководство в общината няма да е на друго мнение. А местни избори ще има следващата есен.

Резултатът

Според Тома Белев основната цел е да се даде картбланш на "Витоша ски" да осъществят плановете си за по-голяма ски зона до София. Той обаче смята, че поведението на управляващите показва, че те дори са готови да инвестират в инфраструктурата, която в последствие да се ползва от "Витоша ски". "Ако "Витоша ски" искаха да инвестират, щяха да имат план какво и къде да се прави", обясни Белев.

Той припомни, че от 2008 г., когато беше внесен специализиран устройствен план за "Витоша", с който да се разреши разширяване на ски зоната, от дружеството, собственик на съоръженията, не са направили нищо по въпроса. От "Витоша ски" пък обясняват, че Законът за горите и планът за управление на "Витоша" са единственото, което ги спира да инвестират 60 - 80 млн. евро в писти и лифтове.

Алтернативата

Промените в плана за управление на "Витоша", който на практика е изтекъл от години, се правят паралелно с процедурата по приемането на нов актуализиран документ за защитената територия. Промяната в плана, който реално изтече през 2014 г. се прави, въпреки че от години тече процедура за приемането на актуализиран документ за управление на защитената територия. Той се разработва от дружеството "Пролес" (то прави и новия план за управление на парк "Пирин", който също не е приет) по поръчка на парковата дирекция. Директорката на парка Снежана Петрова обаче не знае каква е съдбата на новия план в момента и казва, че по него от година няма движение.

Тя обясни пред Mediapool, че от дирекцията са направили всичко, което от екоминистерството поискали, за приемането на плана. Дори внесли искане за екооценка и оценка за съвместимост, въпреки че според Петрова такива не са нужни. След като тя написала писмо до ведомството, в което казва, че тази процедура е излишна, от там ѝ казали да оттегли искането за екооценки, което преди това сами поискали.

Петрова отрече да е оттеглила целия нов план за управление, както заяви преди време екоминистърът Нено Димов. Според нея той имал предвид оттеглянето на искането за екооценки, а не за одобряване на проекта на план.

Според приридозащитника и бивш директор на парк "Витоша" Тома Белев промените на практика ще се позволят изграждането на нови писти, лифтове и влекове, както искат от "Витоша ски". Компанията е основен собственик на ски съоръженията в планината и от години иска промени в плана за управление, които да позволят строителство на Витоша. Тя дори има план за разширяване на ски зоната и обяви, че е готова да инвестира в него милиони евро. От 2008 г. обаче не внасяла официално предложение за осъществяване на намеренията си. "Витоша ски" се свързва със съсобственика на Първа инвестиционна банка и председател на федерацията по ски Цеко Минев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. dimitardi100
  #18

  Не е нормално от години съоръженията на Витоша да пустеят ! Най-нормалното нещо е на Витоша да могат да се карат ски ! 30 г. София и България бяха лишени от това ! Стига вече престъпно бездействие !

 2. Kiril Kovatchev
  #17

  Бетонираха крайбрежната ивица, сега се напъват да бетонират и планините. Злото няма да миряса само, някой трябва да го принуди. В нормалните държави правителствата държат юздите на бизнеса. У нас сенчестия бизнес е сложил хомот на правителството.

 3. ivancho ivanov
  #16

  Докато не бетонираме всичко що е за бетониране от плажовте до планинските склонове, няма да спрем - унижтожителна жажда за пари! А, да погледмем Гърция, чудесни чисти плажове и още по-чудесно море - глупаите ние ходим там с хиляди да летуваме! Ум царува, ум патки пасе!

 4. dimotimo
  #15
  Отговор на коментар #13

  Съзнаваш ли, че без природа човека не може да живее?Въздух, вода, слънце, колко време можеш да изкараш без тях?

 5. Nikola Nikolov
  #14

  Тоя шопар - дебелакът крас. крал. е поредния иванчо славков , поредния разбойник , който точи лиги за Витоша! Аман от кърлежи ! Няма бял ден от тия алчни , ненаситни вампири !!!

 6. Skobelev
  #13

  В какъв "мащаб"? Едно към колко? Върнете думичката "голям" обезграмотени!

 7. Венелин Велев
  #12

  Ами да разреши най-после! Нито съоръжения на Витоша, нито транспорт за гражданите. Ботаниката и зоологията на парка са в гниещо състояние. Добра е планината само за планинските бегачи. А, и като декор на столицата ни. Еколозите да го духат. Човекът на първо место!

 8. daniel32
  #11

  Тома Белев е един много некомпетентен човек. Изменения на планове за управление на защитени територии могат да искат държавни ведомства, общини, НПО-та, собственици на земи и гори, обществени организации, ски училища и сдружения. Това е чл. 10 от Наредбата за разработване на планове на управления на защитени територии. Така че няма нищо странно, че спортното министерство, на което е Заека, иска изменение. Pls към автора - преди да пишете и цитирате, по-добре четете.

 9. Лизи Гугуткова
  #10

  Кога цацата ще удари цеко!? Нали ДПС активира Гладния прокурор. Очевидно Свинята пеевски и агента доан са доволни от ЦЕКОМИНЕВЩАТА...

 10. jivka65
  #9

  Мине не мине време и тоя Тома Белев се изказва по въпросите за Витоша, уж много загрижен. А всъщност той беше човека, който съсипа всичко и няма никакво право да говори. То по-скоро въпреки него трябва да се оправят нещата, а не заради неговата помощ и загриженост, която е псевдозагриженост всъщност

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.