Държавата може да спонсорира мача за световната титла по шахмат

Държавата може да спонсорира мача за световната титла по шахмат

Премиерът Бойко Борисов обеща държавата поеме разходите от 6 млн. лева по организацията на мача за световната титла по шахмат в България, ако бизнесът не прояви интерес към срещата. Това бе обявено в четвъртък след разговора му с претендента и водач в ранг-листата на ФИДЕ Веселин Топалов и неговия мениджър Силвио Данаилов.

Според първоначално обявения график световният шампион Вишванатан Ананд трябва да играе с Топалов през пролетта на 2010 година. До този момент желание за домакинство на историческия мач са проявили Грозни, Дубай и Делхи.

Премиерът обяви, че до 30 септември, когато е последният срок за подаване на документи за домакинство, София също ще кандидатства. Той прие поканата да бъде и председател на организационния комитет за срещата.

"Ние сме длъжни като държава да застанем зад нашия шампион и да му предоставим възможност да играе в роднината си”, заяви Борисов, допълвайки, че спортните федерации отдавна са изчерпали бюджета си и не могат да дадат пари за мача.

Веселин Топалов благодари за подкрепата на премиера Борисов и заяви, че за него е изключително важно този мач да се проведе в България. "Когато играеш добре, е хубаво да играеш пред собствена публика”, заяви той.

Мениджърът на Топалов Силвио Данаилов обясни, че след подаването на документи за домакинство експертите на ФИДЕ ще посетят София, за да се запознаят с условията.

Споделяне

Още от Спорт