Държавата най-накрая ще отстъпи за втората пенсия

Намалението на плащането от НОИ вероятно ще е под 10%, а не над 20%

Държавата най-накрая ще отстъпи за втората пенсия

Държавата обмисля да направи сериозна отстъпка, за да успокои задаващата се буря във втория пенсионен стълб.

За да не се стигне до ситуация, в която "две пенсии са по-малко от една", социалното министерство обмисля да намали със закон процента на редукция на първата пенсия от НОИ за родените след 31 декември 1959 г. - от 20-28%, колкото е сега, на около или под 10%.

Това ще стане с промени в Кодекса за социално осигуряване.

Първите пенсии от втория стълб – в частни фондове, за работещите с трета категория труд ще започнат да се изплащат през септември 2021 г. Парите ще се отпускат на жени, родени през 1960 г. и придобили право на пенсия. При тях, както и при пенсиониращите се в следващите десетилетия жени и мъже, следва да има редукция на първата пенсия – от НОИ, с между 20 и 28% според действащия закон.

В същото време, в общия случай втората пенсия ще е крайно недостатъчна, за да покрие намалената от НОИ, което значи, че има опасност новите пенсионери масово да получават намалени пенсии, ако останат в частното осигуряване.

За да ги спаси от подобна участ, през 2015 г. ГЕРБ въведе възможността осигурените във втория стълб да могат да прехвърлят партидите си в НОИ и да получават само държавна пенсия. Тази опция обаче може да се ползва най-късно до 5 години преди датата на пенсиониране, поради което за около 200 000 жени, които предстои да се пенсионират в следващите години, периодът вече е изтекъл.

Досега държавата не желаеше нито да премахне 5-годишното ограничение, нито да коригира процента на редукция на държавната пенсия. Аргументите бяха, че по този начин върху държавното осигуряване ще се прехвърлят само загубите, а върху частните фондове – само ползите.

С наближаването на старта на вторите пенсии обаче властта вече е по-склонна на компромиси.

От години експерти алармират, че сегашният процент на редукция на държавната пенсия на родените след 31 декември 1959 г. е твърде висок, не е справедлив и ощетява хората, защото той се изчислява на базата на 40-годишен период на осигуряване, докато вторият стълб у нас реално работи от по-малко от 20 години.

Освен корекцията на процента на редукция социалният министър Деница Сачева ще предложи отварянето на нов прозорец – най-вероятно през първата половина на 2021 г., в който желаещите, които са изпуснали 5-годишния срок за прехвърляне в НОИ, ще могат да се възползват от тази възможност.

На този етап не е ясно колко ще струват двете мерки на Държавното обществено осигуряване. Намаляването на редукцията на първата пенсия от 20% на под 10% е много сериозна и скъпа мярка от гледна точка на финансовия ефект върху системата и ще има отражение върху актюерските разчети за следващите 20 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес