Държавата налива 1 млн. лв. за заплати във ВМЗ-Сопот

Снимка: БГНЕС

Държавата ще даде 1 млн. лева, за да се платят заплатите на работниците във ВМЗ-Сопот, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По-рано тази седмица работниците заплашиха с протестни действия заради неизплатените им трудови възнаграждения. Те настояха и за ускоряване на процеса на приватизация на фирмата и пълна прозрачност за икономическото ѝ състояние и възможности за приходи в нея.

Добрев съобщи, че във вторник ще е началото на процедурата за приватизация на дружеството.

"За това предприятие ни е необходимо дългосрочно решение на проблемите. Не може през няколко месеца да търсим средства за заплати", заяви министърът.

Според него дружеството трябва да работи и там трябва да се осигурят постоянни и сигурни работни места.

Добрев припомни, че стратегията за приватизация на дружеството има ангажимент за това, който и да е купувач на ВМЗ-Сопот да запази дейността, хората, както и разходите за човешки ресурси.

Добрев прогнозира, че ще има интерес към приватизацията на предприятието, "защото въпреки голямата му задлъжнялост, то е дружество от отбранителната индустрия".

Той каза още, че през последните няколко години износът на оръжие от страната нараства. За миналата година сме в топ десет в света - износители на оръжие.

Предварителните данни за изнесеното въоръжение и боеприпаси за тази година са много добри и отново очакваме ръст, заяви Добрев.

В началото на миналата година парламентът гласува 100 процента от капитала на дружество ВМЗ-Сопот да бъдат предложени за приватизация.

На инвеститорите ще бъдат предложени 118 000 000 броя акции, което е 100 процента от капитала, предвижда стратегията. Цената следва да бъде в лева или в евро, като 20 на сто от капитала (23 600 000 акции) могата да бъдат платени с компенсаторки.

Приватизацията ще е чрез публичен конкурс, като купувачът трябва да не закрива предприятието в следващите 5 години, а служителите не трябва да бъдат съкращавани в срок от 3 години.

В момента заетите в него са около 3500 души, които получават нередовно възнаграждения, а реализацията на военната продукция е слаба.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес