Държавата назначава търсачи на безработни младежи по паркове и кафенета

Държавата назначава търсачи на безработни младежи по паркове и кафенета

Специални екипи, които да издирват безработни младежи и да ги карат да се регистрират в бюрата по труда, пускат държавата и общините от тази година, съобщи шефката на трудовата дирекция в социалното министерство Елка Димитрова, цитирана от в. "24 часа".

Те обаче ще се финансират не от националния план за заетост, а от еврофондовете по програмата за младежка заетост. По нея се субсидира заетост и обучение на безработни до 29-годишна възраст.

Идеята е 100 млади безработни да бъдат назначени на специални позиции към общините. Тяхната задача ще е да ходят по местата, където се събират техни връстници, и да ги мотивират да се регистрират като безработни. Ще обикалят паркове, кафенета, клубове, обясни Димитрова. За всяка община ще има по един такъв младеж, който да издирва безработните си връстници. Единствено в София е предвидено да бъдат назначени по един търсач на безработни за всеки от 24-те района на столицата.

100-те търсачи на безработни младежи ще им представят възможностите да си търсят работа и през частни посредници или агенции за временна заетост.

След като се регистрират като безработни, на младежите ще се правят индивидуални психопрофили. На тяхна основа ще им се търси работа или ще се насочват към допълнителни курсове. За да могат бюрата по труда да поемат тези млади хора, ще бъдат увеличени бройките на индивидуалните съветници или т.нар. кейс мениджъри. Те вече ще са 33-ма, като целта е всяко бюро по труда да има по един съветник.

Акцентите в Националния план за действие по заетостта ще бъдат представени официално в четвъртък.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?