Държавата няма да закача медийния монопол, Вигенин търси общоевропейски решения

БСП помни, че ще забранява на офшорки да притежават медии, Орешарски – не

Кристиян Вигенин. Сн: БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин заяви, че споделя тревогите на германския посланик Матиас Хьопфнер за състоянието на медиите в България и дори го изпреварил, като се заел да инициира обсъждане на общи правила за всички медии в ЕС, което обаче можело да стане в следващия Европейски парламент (ЕП).

Вигенин заяви на пресконференция в сряда, че е предложил в Брюксел да се помисли за приемането на общи правила, които да регулират концентрацията на медиите, тъй като не само България има проблеми в тази област. Външният министър смята, че без такива общи правила има риск предприеманите на национално ниво мерки да бъдат критикувани като намеса в работата на медиите.

Социалистът Вигенин посочи, че не е компетентен по темата, но Европейския парламент може да ѝ обърне внимание.

"Предложих и помолих лидерът на нашата група Ханес Свобода да помисли за вариант в следващия мандат на Европейския парламент и комисията темата за медиите и всичко, което е свързано с тях, да бъде водеща и да се помисли за възможността някакви насоки за работа да бъдат изработени на европейско равнище”, обясни министърът, който по-рано тази седмица бе в Брюксел.

"Аз не съм експерт в тази сфера. Идентифицирам някакъв проблем и смятам, че може да бъде решаван ефективно по този начин”, добави той.

Само преди ден посланикът на Германия Матиас Хьопфнер направи унищожителен анализ на ситуацията с медиите, свободата на словото и демокрацията в България, като посочи, че олигархични кръгове владеят и влияят на медиите.

Проблемът с концентрацията на медии в едни и същи ръце при липса на прозрачност за собствеността е изтъкван нееднократно от редица западни посланици. Темата обаче стана и особено злободневна в българското общество след избора на медийния магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС и вълната от протести срещу задкулисния олигархичен модел на управление.

Ако за намеренията на БСП и ДПС в тази сфера се съди от думите на външния министър, очевидно двете партии не възнамеряват да предприемат каквито и да е законодателни и други стъпки за промяна в сегашното положение, тъй като е ясно, че ако следващите ЕП и ЕК се заемат с обсъждането на общоевропейски правила, процесът най-вероятно ще отнеме доста време и ще приключи с по-скоро принципни насоки.

Очевидно Вигенин е пропуснал друга част от изказването на посланик Хьопфнер от вторник, когато той даде конкретен пример как Германия (без наличието на общоевропейските правила, каквито очаква Вигенн) решава проблема. През 1997 г. там е създадена Комисия за разследване на концентрацията на собственост на медиите, която веднъж на всеки 6 месеца има правилото да публикува собствеността в медиите, вида и размера на участието на всеки съдружник, както и промените вътре в нея. Разбира се, по принцип може да се работи с подставени лица и с офшорни субекти, но в моята страна това е забранено, каза посланикът.

БСП помни, че ще забранява на офшорки да притежават медии, Орешарски – не

Междувременно пред Mediapool народният представител Антон Кутев (БСП) припомни, че социалистическата партия е записала такава идея още в Плана "Орешарски", който бе одобрен от левицата преди да се сформира кабинетът. "Да, ние помним това ни обещание – офшорните компании да не могат да притежават медии. Нещо повече искаме да ги спрем и от участие в обществените поръчки. Това са части от Плана "Орешарски" и не сме отстъпили от тях", коментира Кутев.

Въпреки, че такава мярка, каквато предложи германският посланик, е част от плана на премиера, самият Орешарски се оказа, че не помни такова нещо.

По време на пресконференция в парламента министър-председателят заяви в отговори на въпроса на Mediapool , че засега не е обмислял вариант да бъде забранено на офшорните компании да притежават българските медии.

"Мога да помисля за това", заяви още той. На напомнянето, че това е част от плана за управлението му, одобрен от партията, която го е излъчила за министър-председателят след замисляне отвърна: "Изпълнявам програмата, която беше гласувана в парламента".

Споделяне

Още по темата

Още от България