Държавата няма идея как да спре бягствата от затвора

С европари ще се пише стратегия за реформа

Цецка Цачева и ресорният зам.-министър Николай Проданов, снимка БГНЕС

Държавата няма идея как да реагира бързо на бягството на двамата убийци от Централния софийски затвор. Това стана ясно във вторник след срещата на правосъдния министър Цецка Цачева с шефовете на затворите в страната. Непосредственият резултат от разговора е създаването на две работни групи и бързо изготвяне на оценка на въздействието на последните промени в Закона за изпълнение на наказания.

В същото време избягалите Владимир Пелов (осъден на 30 г. затвор) и Радослав Колев (26 г. затвор) продължават да са на свобода и представляват сериозен риск за обществото. През последните три години общо 51 души са успели да избягат от затворите, но последният случай прикова вниманието на обществото заради начина, по който затворниците успяха да излязат на свобода. Те се оказаха въоръжени с пистолет и нож и преодоляха буквално цялата охрана. На срещата с шефовете на затворите обаче не е било коментирано точно това бягство. Министерството очаква доклад за случая, който трябва да е готов в четвъртък.

Стратегия за реформи с европари

Сега правосъдният министър Цецка Цачева обяви, че министерството ще пише стратегия за реформа на системата за изпълнението на наказанията с пари от европейските фондове. В момента такава стратегия нямало. Не стана ясно защо министерството не е написало документа досега, както и защо не я напише с парите, които данъкоплатците вече са платили за издръжката на институцията, а са нужни европейски пари.

Отделно работна група ще се сформира, за да се разбере колко души не достигат за охрана на "критичните" точки в затворите. Друга работа група трябва да разбере до края на април от каква техника имат нужда надзирателите. На първо четене трябвало да се купят термокамери, заглушители за комуникационния сигнал за целите сгради и микроклетки за заглушаване на отделни килии. Последните устройства са необходими за затворите в София и Варна, които се намират в градовете, тъй като големите заглушители пречели на сигнала на телефоните на хората, живеещи около затворите. Цачева обясни, че нямало как да се монтират и скенери за камионите, влизащи в затворите. Причината е, че те били вредни за здравето на хората. Пари за тази техника в бюджета няма, каквото и да реши въпросната работна група.

Срещата на Цачева с шефовете на затворите произведе новината, че служителите в системата били недоволни от последните промени в Закона за изпълнението на наказанията. Според тях затворниците са се сдобили с твърде много права и малко задължения. Цачева не отговори на въпроса на Mediapool от какво точно в закона са недоволни надзирателите. Не стана и дума за корупцията в затворите, която е може би най-тежкият хроничен проблем в системата. В началото на година надзирателите получиха 5% увеличение на заплатите, а след няколко месеца ще получат още около 10%.

"Г-н Борисов (премиерът) разбра болката и трудностите на състава при изпълнението на служебните му задължения", обясни Цачева за отпуснатите преди две седмици 15 милиона лева за увеличение на заплатите. Тя допълни, че няма желаещи за надзиратели, защото работата е "непривлекателна" за хората. В системата има 245 свободни щата, които не могат да се запълнят. Държавата обаче не отваря и дума за единствения начин, по който проблемът може да се реши – с изкореняване на корупцията и по-високи заплати.

Вместо това Цачева се похвали с отпуснатите от Норвежкия механизъм 35 милиона лева за строеж на нов затвор в Кремиковци. Според нея изпълнението на проекта върви по план. "Да се надяваме, че скоро ще поздравим с първия нов затвор в страната", каза Цачева. Не се разбра с какво точно министерството ще трябва да се "поздравява", след като Норвегия, Исландия и Лихтенщайн плащат за изпълнението на задълженията на държавата.

Срещи с надзирателите

По-рано през деня Цецка Цачева се срещна и с двата синдиката на служителите в затворите. Те се разбраха във вторник да продължат с преговорите по исканията за по-високи заплати в системата.

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов обяви, че за надзиратели и съдебната охрана се отпускат допълнителни 15 милиона лева за увеличаване на възнаграждения. Тези пари гарантират по-високи заплати с 10 процента. Надзирателите искат 20 процента.

Работните срещи между синдикатите и Цачева трябва да уточнят как тези пари ще бъдат разпределени. Комуникацията беше прекъсната през миналата седмица заради бягството на двамата убийци от Централния софийския затвор. Във вторник стотина служители на затворите излязоха на протест пред софийския затвор, подновявайки исканията си за по-високи заплати, назначаване на още хора и снабдяване с модерна техника.

Споделяне

Още по темата

Още от България