Държавата няма политика за финансиране на НПО

В България държавата се проявява като финансиращ орган на неправителствените организации (НПО) доста спорадично, заяви по време на петата годишна среща на фондация "Работилница за граждански инициативи" изпълнителният директор на фондацията Илияна Николова, цитирана от агенция „Фокус”.

Според организацията държавата създава нелоялна конкуренция спрямо неправителствения сектор като тя самата предлага социални услуги, които би трябвало да бъдат дейност на неправителствения сектор, и втори път, отнемайки възможностите за финансиране, преразпределяйки средствата от европейските структурни фондове.

Николова посочи за пример Румъния, където съществува фонд на НПО за преразпределяне на средствата от европейските структурни фондове и програми. Тя даде пример и с Чехия, където след приватизацията на държавните предприятия е бил създаден фонд за финансиране на НПО, като по този начин са създадени 300 устойчиви организации, които имат ангажимент към социалната сфера.

Друг пример е държавното финансиране на НПО, които предоставят социални услуги във Великобритания, който възлиза на няколко милиона британски лири. Според Илияна Николова е необходимо консолидиране на гражданското общество, защото това, че държавата отнема функции от него, говори зле за самото гражданско общество, защото го позволява.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?