Държавата обеща 100 млн. лв. за пътните фирми

Държавата обеща 100 млн. лв. за пътните фирми

Приблизително 100 млн. лв. ще бъдат изплатени на строителните фирми до няколко дни, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството

(МРРБ). За това се е ангажирал финансовият министър Симеон Дянков по време на заседание на Консултативния съвет към регионалния министър Росен Плевнелиев.

Основна тема на работата на съвета е бил проблемът с разплащането на задълженията към фирмите и средствата за зимното почистване.

Дянков е пояснил, че забавянето на парите е поради несериозното отношение на ведомствата към поисканите от Министерството на финансите договори, по които се дължат средства. Единствено министър Плевнелиев е представил в срок договорите и e заявил необходимите суми за тяхното разплащане, посочват от МРРБ.

Дянков е допълнил, че предстои да бъдат отпуснати до дни 50 млн. лв. на строителните фирмите, към които държавата има борчове.

Има възможност до март 2010 г. реално да се разплатят всички дължими суми към фирмите и от първото тримесечие на новата година държавата да не дължи пари на строителния бранш, е станало ясно днес. Дълговете за зимно почистване са около 175 млн. лв.

За погасяване на пътните дългове ще се използват и малко над 40 млн. лв. от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), поясняват от МРРБ.

По време на срещата е станало ясно, че са осигурени 10 млн. лв. за почистване на републиканската пътна мрежа през зимния сезон; пет милиона лева от тях вече са преведени по сметките на АПИ.

Плевнелиев е отбелязал, че независимо от задълженията на държавата към фирмите, при падналия сняг голяма част от компаниите са се включили в почистването и не се е стигнало до кризисна ситуация.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?