Държавата обеща да ремонтира разбития основен булевард на Враца

Държавата обеща да ремонтира разбития основен булевард на Враца

Държавата ще ремонтира поетапно разбития бул."Васил Кънчов" във Враца, който е част от международния път Е79 от Видин през София за Кулата. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която преряза лентата на нов център за настаняване на деца и младежи в неравностойно положение.

 

Пътят е в отвратително състояние – кръпка до кръпка, а при по-обилни валежи отделни участъци от него се превръщат в плавателен канал. Булевардът не е ремонтиран през последните 15 години.

 

Въпреки че пътят е част от републиканската пътна мрежа и съответно държавна отговорност, годишно от общинския бюджет на Враца отиват по 100 000 лв. за кърпенето на дупките по него, коментира кметът на Враца Николай Иванов пред Mediapool преди дни.

 

Министър Терзиева не уточни в какъв срок ще бъде направен ремонтът. "Ще започнат поетапни ремонти на участъка, след като лятото бъде пуснат в експлоатация, изграждащият се обход на града. Финансирането ще бъде осигурено от спестените средства от агенция "Пътна инфраструктура"", обеща Терзиева.

Новият център за настаняване на деца и младежи в неравностойно положение от семеен тип в Враца е изграден със 2.6 млн. лв., осигурени от оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). В иновативния социален комплекс ще се осигурят подходящите условия за възпитанието, обучение и интеграция на 44 деца и младежи.

Над 100 млн. лв. се инвестират чрез програмата за изграждането на 62 центъра за настаняване от семеен тип на територията на цялата страна, посочи министър Терзиева.

Тя сподели, че като майка осъзнава, че тези центрове не могат да заменят домашната среда и уют, но целта на държавата е да създаде за децата възможно най-добри условия, за да се почувстват като у дома.

Министър Терзиева даде символичен старт и на изграждането на най-новия проект на община Враца за зелена и достъпна градската среда. Близо 5 млн.лв. от ОПРР ще се инвестират за изграждане на зелени площи, обновяването на парк "Хижата" и изграждане на спортни и детски площадки.

С този проект инвестираните средства от ОПРР на територията на Враца достигат 26 млн.лв. Общият ресурс предоставен по проекти в област Враца чрез ОПРР пък надвишава 50 млн. лв., посочи министър Терзиева.

Споделяне

Още от България