Държавата обяви анкета за име на националния домейн на кирилица

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) обявява на интернет страницата си анкета за избор на символи, които да бъдат използвани за националния домейн на кирилица, съобщиха в петък от ведомството.

Името трябва да се състои от минимум две букви, поне една от които е визуално различна от латинските, както и да е различно от съществуващи до момента означения на други държави

или територии. Символите да бъдат смислово и еднозначно асоциирани с името на държавата ни – това са трите изисквания, посочени в съобщението.

Предложения се очакват до 31 декември 2009 година. Двама от участниците в допитването, които са предоставили валиден адрес и име, ще получат награда от МТИТС - лични електронни подписи. Сертификатите ще бъдат връчени от министър Александър Цветков в началото на 2010 година.

Във връзка с откриване на ускорената процедура за регистриране на Интернет имена за държавите, които използват азбуки, различни от латиницата, МТИТС планира да организира в началото на 2010 година и кръгла маса по въпросите на новите имена на домейни на държавите.

Споделяне

Още по темата

Още от България