Държавата обяви за продан акциите на БДЖ в "Алианц България"

За продан се пускат притежаваните от БДЖ акции в застрахователната компания "Алианц България", които трябва да осигурят приходи в закъсалия финансово железопътен превозвач. Решението на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) за обявяване на конкурс за приватизацията на 5.616 на сто от капитала на "Алианц България", притежавани от Холдинг "Български държавни железници" (БДЖ) бе публикувано в сряда.

До десет дни от обнародването на решението и в Държавен вестник желаещите да придобият деля на БДЖ в "Алианц България" ще може да закупят конкурсната документация срещу 10 хил. лв. Също толкова ще струва и информационният меморандум на дружеството, който обаче ще се продава само на кандидати, отговарящи на определени от АПСК критерии.

 

Според задължителните изисквания кандидат-купувачите за дела на БДЖ трябва да притежават поне 50% в най-малко две застрахователни дружества, едното от които да е с общ лиценз – т.е. да продава масовите автомобилни и имуществени полици. Кандидатът трябва да е работил в тази сфера поне 10 години, а общата стойност на дяловите му участия в други компании да е оценена на поне 65 млн. лв. Общите му приходи от всяко едно от тези участия трябва да бъдат най-малко 35 млн. лв.

 

Застрахователните дружества пък трябва да имат минимум 220 млн. лв. събрани премии през всяка от последните две години. Консорциуми и офшорни дружества няма да се допускат до участие в процедурата.

 

Документи за участие в конкурса ще се приемат в АПСК до 40 дни след публикуването на решението в Държавен вестник. Депозитът за участие в надпреварата за 202 500 акции в застрахователната компания ще е 600 хил. лв.

 

"Алианц България" има 131 млн. лв. премиен приход за миналата година и 12 млн. лв. печалба. Само от основната му дейност печалбата е 10.6 млн. лв. За първите осем месеца на тази година премиите на компанията са 86.4 млн. лв., което му отрежда 9.9% пазарен дял.

 

Намерението за продажба на железничарския дял в "Алианц" бе обявено през април, когато бе решено да се търси оценител и на 35-процентното участие на БДЖ в дружеството “БДЖ – Трансимпекс".

 

Тези приходи, както и очакваните от предстоящия втори опит за приватизация на дъщерното на холдинга БДЖ "Товарни превози", трябва да помогнат за оздравяването на дружеството и погасяването на част от кредитите му.

 

Първата процедура за приватизация на БДЖ "Товарни превози" бе прекратена в средата на юли заради подаването на документи за участие само от един кандидат. Това бе регистрираната в началото на същия месец офшорка "Дует реълуей България". Спирането на продажбата доведе до снижаване на критериите към кандидатите да вземат държавния товарен жп превозвач, който държи над 60 процента от железопътния карго пазар. Така оценката на дружеството бе намалена двойно. Около 100 млн. лв. е сега началната цена, като бъдещият купувач ще бъде задължен да изплати задълженията на БДЖ "Товарни превози", които вече възлизат на над 114 млн. лв. Първата оценка на стопирания конкурс беше за 200 млн. лв. и покриване на борч от 104 млн. лв.

 

След преразглеждане на критериите бе решено до участие в конкурса за жп товарните превози да се допускат стратегически кандидати с оборот от по 100 млн. евро за всяка от последните три години. В провалената първа процедура условието беше за четири пъти по-голям оборот. Освен това от кандидатите трябваше да имат лиценз за жп превозвоч от поне 10 години, сега срокът е намален наполовина. При финансовите изискването за управлявани активи е намалено от 1 млрд. евро на 400 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес